Artykuł sponsorowany

Rodzaje kebabów warte spróbowania

Rodzaje kebabów warte spróbowania

Kebab to danie oferowane w barach szybkiej obsługi, które stało się bardzo popularne w ostatnich latach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz najczęściej oferowanych kebabów z wołowiną lub kurczakiem w bułce, czy też w tortilli, dostępne są także inne rodzaje tej potrawy. Mięsem często stosowanym do przyrządzania kebabów jest także baranina. Jak zatem są przygotowywane różnego rodzaju kebaby?

Kebab z mięsem mielonym

Kebab przyrządzany z mięsa mielonego to tak zwany Adana kebab. Charakteryzuje się pikantnym smakiem, mięso do jego przygotowania jest bowiem dobrze przyprawione. Najczęściej podaje się go z cebulą i pietruszką, w placku tureckim - pide. Osoby, które nie przepadają za bardzo pikantnymi daniami, mogą sięgnąć po jego nieco łagodniejszą wersję, a więc po Urfa kebab. Dodaje się do niego czarne chili, więc też nie poleca się go osobom o wrażliwych kubkach smakowych. Dla nich najlepsze będą kebaby przygotowywane z dodatkiem łagodnego sosu czosnkowego.

Döner kebab

W Polsce ta nazwa z pewnością jest już bardziej popularna. Kebab taki przygotowywany jest z mięsa wołowego, baraniny lub z kurczaka. Opala się je na pionowym ruszcie, po czym odkrawa się z niego cienkie plasterki. Podawane jest ono z różnego rodzaju surówkami w bułce lub w tortilli i polane wybranym sosem. Kebaby te są powszechnie dostępne i są bardzo sycącą potrawą. W niektórych barach dostępne są także kebaby w wersji fit, dla osób, które wolą spożywać mniej kaloryczne dania. Kebab może być także podany na placku pide posmarowanym jogurtem, na którym umieszcza się mięso, polewa się je sosem pomidorowym i roztopionym masłem. Podaje się go najczęściej z grillowanymi warzywami. Jest to tak zwany Iskender kebab.

Patlican i Lokma kebab

Popularne w Turcji są także Patlican kebab i Lokma kebab. Ten pierwszy można określić jako kebab z grilla, gdyż podawany jest on w formie szaszłyku, a jego wszystkie składniki są grillowane, zarówno warzywa, jak i mięso. Z pewnością warto spróbować takiej odmiany kebaba lub nawet przygotować go samemu, na przykład podczas rodzinnego spotkania przy grillu. Natomiast Lokma kebab przygotowywany jest z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego. Jest ono zawijane w chlebek zwany lakmasz. Kebaba takiego polewa się sosem pomidorowym i jogurtem oraz najczęściej podaje go się z grillowanymi warzywami. Grillowane warzywa są w Turcji popularnym dodatkiem do większości dań.

Widać więc, że istnieje wiele sposobów na przyrządzenia kebaba. Z pewnością warto spróbować każdego z nich. Kebs u Siwego to bar gastronomicznym, w którym serwowane są smaczne kebaby z wołowiną, baraniną i kurczakiem a także kebaby fit i inne dania typu fast food. Każdy klient może tu zaspokoić swój głód, spożywając idealne w smaku dania.

Oceń artykuł (2)
3.0
Komentarze
Dodaj komentarz