Materiał Partnera

Restauracja BuildUP – tradycyjne specjały kuchni ukraińskiej

Restauracja BuildUP – tradycyjne specjały kuchni ukraińskiej

Restauracja BuildUP znajduje się we Wrocławiu. Jej właścicielem jest Pāvels Gaņičevs. Lokal specjalizuje się w kuchni ukraińskiej, która jest bardzo lubiana przez Polaków. Dania naszych wschodnich sąsiadów są syte, aromatyczne i przygotowywane według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Czego warto spróbować w restauracji BuildUp?

Jakie ukraińskie zupy znajdziemy w menu?

Barszcz czerwony jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych, ukraińskich zup. Co ciekawe, nie istnieje jeden uniwersalny przepis na jego wykonanie. Każda gospodyni dodaje do potrawy coś od siebie, co czyni danie wyjątkowym. W barszczu ukraińskim możemy znaleźć ziemniaki, kapustę, pomidory, przecier pomidorowy, grzyby, mięso, fasolę, cebulę lub inny składnik, który może wywołać na naszej twarzy zdziwienie.

W końcu podstawą barszczu czerwonego, gotowanego przez nasze mamy i babcie, są buraki i duża ilość włoszczyzny. Niemniej jednak barszcz ukraiński serwowany w restauracji BuildUp zachwyca bogatym smakiem, intensywnym kolorem i smakowitym aromatem. Podniebienia klientów rozpieszcza również żurek ukraiński. Podobnie jak w Polsce podaje się go z ugotowanym jajkiem, ziemniakami i kiełbasą. Tyle tylko, że przyprawy dobiera się w nieco inny sposób, co ostatecznie wpływa na smak zupy.

Co warto wziąć na drugie danie?

Specjalnością restauracji BuildUP jest żarke. To bardzo sycące danie jednogarnkowe, które można porównać do gulaszu. Przygotowuje się je na bazie wysokogatunkowej wołowiny, ziemniaków, papryki, cebuli i pieczarek. Do garnka dodaje się też przecier pomidorowy, suszone owoce, dużą ilość czosnku i przyprawy. Klienci lokalu przepadają także za bryzolem z polędwicy wołowej. To nic innego jak rozbity i usmażony płat mięsa serwowany w towarzystwie podsmażonej cebulki i ziemniaków.

Dania ukraińskie to przede wszystkim dania mączne. Nie można przejść obojętnie obok ukraińskich pierogów. Wyróżnia je delikatne, rozpływające się w ustach ciasto oraz pyszny farsz. Pierogi ukraińskie wypełnione są mięsem, grzybami lub grzybami z kapustą. Czasem podaje się je też na słodko. Wyjątkiem jest czeburek, czyli duży pieróg smażony w głębokim tłuszczu. Nadziewa się go drobno posiekanym mięsem, serem, jajkami bądź ziemniakami.

Jak pracuje restauracja BuildUP?

W związku z sytuacją epidemiczną na świecie, restauracja BuildUp realizuje zamówienia na wynos lub z dowozem pod wskazany adres. Dużą zaletą takiej formy obsługi jest fakt, że nie musimy długo czekać na zamówienie. Pracownicy restauracji dokładają wszelkich starań, by dania docierały do klientów dobrze zabezpieczone przed utratą temperatury. Z chwilą, gdy obostrzenia zostaną zniesione, restauracja wróci do normalnego działania i z chęcią podejmie gości w swoich progach.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz