Artykuł sponsorowany

Pyszne jabłka z mazowieckiego sadu -jedz na zdrowie!

Pyszne jabłka z mazowieckiego sadu -jedz na zdrowie!

Angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie może uchronić nas przed wizytą u lekarza i jest w tym wiele prawdy. To bardzo wartościowe owoce, które wykazują moc korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Najlepsze polskie jabłka pochodzą z mazowieckich sadów. Wyróżnia je apetyczny wygląd, kuszący aromat i niepowtarzalny smak. Jakie odmiany najchętniej wybierane są przez klientów?

Lobo

Jabłoń Lobo to drzewo jesienne odmiany kanadyjskiej. Traktowana jest jako jedna z najlepszych odmian, choć nie jest szczególnie łatwa w uprawie. Drzewo to rodzi owoce deserowe o słodko-kwaskowatym smaku. Jabłka tego rodzaju są duże i okrągłe, lekko spłaszczone od góry. Charakteryzują się białym lub kremowym miąższem i zielonożółtą skórką, oblaną czerwonawym rumieńcem. Jabłka Lobo są kruche i soczyste, idealnie sprawdzą się jako codzienna przekąska, jednak ze względu na swój deserowy charakter, nie nadają się do robienia przetworów.

Elstar

Jabłoń Elstar zalicza się do holenderskiej odmiany deserowej. Jak informuje specjalista z Gospodarstwa Sadowniczego „Tęczowy Ogród” - pozyskuje się z niej owoce średnie i małe, które cechują się grubą żółtozieloną skórką z pomarańczowo-czerwonawym rumieńcem. Miąższ jabłek tej odmiany jest kruchy i żółty, urzeka winno-korzennym posmakiem.

Ligol

Jabłka Ligol cieszą się ogromną popularnością – można spotkać je na każdym straganie. Jabłoń tego gatunku to to przykład wczesnozimowej odmiany jabłoni. Okres owocowania przypada na pierwszą połowę października. Owoce doskonale nadają się do długotrwałego przechowywania. Są lekko kwaśne i niezwykle aromatyczne. Wyróżnia je także ponadprzeciętna soczystość. Jabłka Ligol są duże, mają zieloną skórkę pokrytą jasnoczerwonym rumieńcem.

Gloster

Gloster to jedna z najnowszych, późnozimowych odmian jabłoni, która wywodzi się z Niemiec. Rodzi spore owoce o lekko stożkowatym kształcie. Mają one zielonożółtą skórkę i delikatny, lekko rozmyty, czerwony rumieniec. Miąższ jabłek jest ścisły, zielonobiały i nieco kwaskowaty. Jabłka Gloster idealnie sprawdzą się do przygotowania szarlotki czy domowych przetworów.

Gdzie najlepiej kupować jabłka?

Kupując owoce pragniemy, by były one uprawiane z wykorzystaniem tradycyjnych metod. Wybierajmy zatem jabłka ze sprawdzonego sadu, którego właściciele nie stosują odmian modyfikowanych genetycznie. W przypadku zakupów hurtowych, dobrze mieć pewność, że dostawca dostarczy towar pod wskazany adres. Mamy wówczas gwarancję, że jabłka były nie tylko przechowywane w odpowiednich warunkach, ale także transportowano je z najwyższą uwagą. Wielu sadowników, oprócz różnych odmian jabłek, oferuje także przepyszne soki tłoczone, które swoją jakością są nieporównywalnie lepsze od napojów, dostępnych w sklepach. W procesie ich produkcji, zachowane zostają wszystkie składniki odżywcze, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Jedzmy jabłka, każdego dnia rozkoszujmy się ich wspaniałym smakiem w wielu odsłonach. To doskonały sposób na zachowanie urody, zdrowia i dobrego humoru.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz