Pub – pomysł na własny biznes

Pub – pomysł na własny biznes

Osoby poszukujące sposobu na rozwinięcie własnej działalności mają do dyspozycji wiele branż. Większość z nich wymaga specjalistycznej wiedzy, jednak dla prawdziwych zapaleńców sposobem na wykazanie się i zarazem zarabianie pieniędzy może być lokalny pub.

Strony www Strony www

Miejsce na rynku i lokalizacja

Pierwszym pytaniem, jakie nasuwa się podczas podejmowania decyzji o założeniu własnej firmy jest z pewnością to dotyczące sensowności wybranej formy zarobkowania pieniędzy. Jeśli chodzi o puby w Polsce zyskują one obecnie coraz większą popularność, a przy okazji zmienia się też kultura picia, odsuwając w przeszłość powszechne przekonanie, że Polak pije tylko wódkę, upijając się nią do nieprzytomności. Nasi rodacy coraz bardziej cenią napoje o mniejszej liczbie procentów, co stwarza szansę na rentowność pubu i zdobywanie nowych klientów. Rynek nie jest nasycony, a nowi gracze wciąż jeszcze mają przed sobą perspektywę sukcesu pod warunkiem, że starannie zaplanują swój biznes i dostosują jego formę do oczekiwań klienta.

Otwieranie własnego pubu wbrew pozorom nie jest łatwe i nawet, jeśli posiada się odpowiednią gotówkę albo opcję uzyskania kredytu, to liczba decyzji, jakie trzeba podjąć, bywa ogromna. Każda z tych decyzji może decydować o sukcesie, dlatego zadbanie o szczegóły jest tak ważne. Większości osób sukces lokalu kojarzy się z jego dogodną lokalizacją, najlepiej w centrum miasta przy głównej ulicy. Nie jest to prawdą, bowiem równie rentowne mogą być małe puby na uboczu pod warunkiem, że ich atmosfera i oferta będzie dostosowana do oczekiwań okolicznych klientów. Poza tym dogodne lokalizacje to wysokie koszty najmu lokali, co dodatkowo obciąża budżet firmy.

Od zezwoleń po wybór menu

Pub jest lokalem o bardzo specyficznym charakterze, bowiem serwując alkohole lub puszczając głośną muzykę wymaga odpowiedniego otoczenia. Już same przepisy prawne ograniczają lokalizację do stref położonych daleko od szkół czy świątyń, ale warto też pomyśleć o okolicznych mieszkańcach, którzy mogą stać się poważnym problemem, sądownie zmuszając nawet do zamknięcia lokalu. Alkohol wymaga też posiadania koncesji, a każdy z gatunków to inne zezwolenie. Oznacza to długie wędrówki od urzędu do urzędu oraz dodatkowe koszty. Przy piwie doskonale smakują dania typu fast food, a te z kolei potrzebują zezwoleń sanitarnych i spełnienia warunków lokalowych. To kolejne wycieczki do sanepidu i Straży Pożarnej.

Poza długim szeregiem formalności trzeba też zadbać o wystrój, wyposażenie i pracowników, pomyśleć nad menu i rodzajem serwowanych alkoholi oraz nad ofertą dodatkową, do której zalicza się muzyka czy imprezy kulturalne. Tu liczy się przede wszystkim kreatywność, bowiem wcale nie nowe meble decydują o klimacie pubu, lecz umiejętność tworzenia atmosfery. Bardziej ceniona jest unikalność, nietypowy styl, który przypadnie klientom do gustu i sprawi, że będą wracać na kolejne piwo z frytkami czy zapiekanką, a przy okazji przyprowadzą ze sobą znajomych. Ciekawostką jest, że amatorzy pubów częściej akceptują stylowe, zakurzone piwnice i stare, wysłużone meble niż nowoczesne, lśniące chromem i szkłem lokale. Pub to przede wszystkim atmosfera, piwo trafiające w gusta i coś dobrego, sycącego do przegryzienia.

Opracowanie:
Mateusz
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz