Artykuł sponsorowany

Pszenny, żytni, a może mieszany - wybierz chleb dla siebie. Piekarnia Englert

Pszenny, żytni, a może mieszany - wybierz chleb dla siebie. Piekarnia Englert

Chrupiący, świeży, pachnący chleb z odrobiną dobrej jakości masła przywołuje miłe wspomnienia z lat dzieciństwa. To jaki rodzaj tego tradycyjnego wypieku wybierzesz, zależy od twoich preferencji smakowych, ale także od stanu twojego zdrowia. Możesz wybrać chleb na naturalnym zakwasie albo na drożdżach, pszenny, żytni lub mieszany. Najważniejsze, by pochodził ze sprawdzonej piekarni, takiej jak Piekarnia Englert.

Chleb pszenny

Chlebów z mąki pszennej jest kilka rodzajów. Najmniej odżywczy i posiadający niewiele składników mineralnych, jest chleb biały. Właśnie dlatego po jego zjedzenie można szybko ponownie odczuwać głód. jednak chleb ten jest lekkostrawny, dlatego poleca się go osobom z wrzodami żołądka. Rodzajem chleba pszennego jest chleb orkiszowy, wypiekany z mąki orkiszowej, bogatej w błonnik, kwasy tłuszczowe i białko. Bardzo popularny jest chleb pszenny razowy. Do jego produkcji wykorzystuje się mąkę pszenną, która nie jest oczyszczona ze wszystkich cennych dla zdrowia składników. Chleb razowy ma o wiele więcej błonnika niż chleb zwykły.

Chleb żytni

Chleb żytni to rodzaj pieczywa, który ma niski indeks glikemiczny, jest bogaty w witaminy, błonnik (ma go 4 razy więcej niż chleb pszenny), białko i składniki mineralne. Do tego obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom nowotworowym. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, zwłaszcza chleb żytni razowy. Jego jedyną wadą jest to, iż jest dość ciężkostrawny. Jednym z rodzajów chleba żytniego jest pumpernikiel. Słodzi się go miodem, melasą albo jabłkami. Z kolei chleb litewski wypieka się z dodatkiem kminku.

Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty może być wypiekany zarówno z mąki pszennej, jak też żytniej. W swoim składzie zawiera nasiona, ziarna zbóż, pestki oraz orzech. Wszystkie te składniki są źródłem białka, błonnika czy żelaza. Do tego typu pieczywa często też dodaje się płatki owsiane, mak, siemię lniane, sezam czy czarnuszkę. Dobrze sięgać po pieczywo z tymi dodatkami, bo zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Zwłaszcza po to, które jest wypiekane z ciemnej mąki.

Chleb mieszany

Chleby mieszane powstają z mieszanki mąki pszennej i żytniej. Najlepiej wybierać pieczywo najbardziej wartościowe i zdrowe, czyli takie, w którego składzie przeważa mąka żytnia. Są też chleby mieszane, zawierające mąkę kukurydzianą, mąkę owsianą czy jęczmienną. Najbardziej popularny wśród chlebów mieszanych – pszenno żytnich jest chleb baltonowski. Tego rodzaju pieczywo polecane jest dla osób, które nie specjalnie przepadają za wypiekami z mąki żytniej, mają problemy trawienne, jednak zależy im na spożywaniu chleba, który jest bogatszy w składniki odżywcze niż chleb pszenny.

Piekarnia Englert - oferta

Piekarnia Englert z Goczałkowic-Zdrój istnieje od ponad 20 lat. Została założona przez Halinę Englert, obecnie prowadzona przez Krzysztofa Englerta. Oferta firmy obejmuje pieczywo, ciasta deserowe, ciasta drożdżowe, torty, ciastka, drożdżówki/pączki oraz pozostałe produkty. Wypieki są przygotowywane według tradycyjnych receptur i przepisów ulepszanych przez wiele lat. Firma stosuje tradycyjne składniki do wyrobu swoich produktów, co gwarantuje ich wyśmienity smak. Piekarnia zatrudnia profesjonalny i doświadczony personel.

Opracowanie:
Goczałkowice-Zdrój, Szkolna 84a
tel. 32 210 72 36
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz