Przepis na karnawał. Jak zrobić oponki serowe?

Przepis na karnawał. Jak zrobić oponki serowe?

Jesteś fanem domowych wypieków, ale nie masz cierpliwości do robienia pączków? Chciałbyś zrobić coś słodkiego na Tłusty Czwartek? Przygotuj oponki serowe, które są proste w przygotowaniu i smakują doskonale. Możesz zjeść je solo lub zaprosić znajomych na oponki i kawę lub herbatę. Zobacz nasz przepis na oponki, które przygotujesz w niecałą godzinę. Smacznego!

Składniki na oponki serowe

Poniżej znajdziesz składniki na około 50 oponek, które przygotujesz w niecałą godzinę.

  • 600 g mielonego twarogu,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 4 żółtka jaj,
  • 1/3 szklanki drobnego cukru,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • łyżeczka sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka spirytusu,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder.

Przyda ci się również duża drewniana deska lub stolnica, wałek do ciasta, wykrawaczki o średnicy 4 cm i 2 cm, szczypce do łowienia oponek a także szeroki garnek.

Przygotowanie oponek serowych

Jak przygotować oponki serowe? Najpierw utrzyj w misce żółtka jaj z cukrem. Najlepszy będzie do tego mikser. Następnie dodaj mielony twaróg (powinien być półtłusty lub tłusty, niekwaśny). Dołóż 3 pełne łyżki śmietany oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno być gęste i klejące. Na koniec dodaj łyżkę spirytusu (możesz go zastąpić octem lub sokiem z cytryny) i ponownie zamieszaj ciasto.

Stolnicę oprósz mąką i wyjmij ciasto na oponki. Posyp je lekko mąką i podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Szklanką lub wykrawaczką do ciastek o średnicy 5, 6 cm wycinaj koła, mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinaj środek oponki.

oponki serowe

Jak smażyć oponki serowe?

Przygotuj garnek z olejem i zacznij go nagrzewać na średniej mocy palnika. Na spory garnek powinno wystarczyć około 700 ml oleju. Gotową serię oponek połóż na dobrze nagrzany olej (powinny skwierczeć). Po około 40 sekundach oponki powinny sporo urosnąć i zarumienić się od spodu. Przy pomocy szczypiec przewróć je na drugą stronę i smaż około 30 sekund. Jeśli będą się za szybko rumienić, zmniejsz moc palnika.

Smażąc następne serie szykij ciasto pod kolejne oponki. Pamiętaj, aby podsypywać mąką ciasta przed wałkowaniem - ciasto na oponki serowe jest bardzo lepiące. 

Po wyjęciu z garnka gotowe oponki umieść na ręczniku papierowym, aby wchłonął tłuszcz.

Co z pozostałymi po wycinaniu oponek krążkami? Oponki możesz też smażyć jednocześnie z kółeczkami, które wycinasz ze środka.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz