Przepis na guacamole, czyli pastę z awokado
Guacamole, czyli pastą z awokado, zajadano się już w czasach azteckich. Wówczas nazywano je „ahuaca-mulli” i uznawano za afrodyzjak oraz nieodłączną część diety. Nic w tym dziwnego – awokado zawiera bowiem wiele cennych składników odżywczych, które warto wprowadzić do swojej diety. Jesteś fanem kuchni meksykańskiej? Lubisz pasty podawane na zimno? Przeczytaj, jak zrobić guacamole.
Guacamole i Aztekowie
Guacamole było znane już Aztekom. Wówczas nazywano je „ahuaca-mulli” i uznawano za afrodyzjak oraz nieodłączną część diety. Awokado było rozcierane z sokiem z dojrzałych pomidorów oraz solą w kamiennych moździerzach, które w Meksyku używane są do dzisiaj.
W późniejszych latach Hiszpanie, zachęceni powszechnym wśród Azteków przekonaniem o tym, że awokado działało jak afrodyzjak, chętnie włączyli je do swojej diety. To właśnie wtedy nazwa „ahuaca-mulli” przeistoczyła się w „guacamole”. Zmianie uległa też lista składników salsy – z czasem poszerzono ją o cebulę, kolendrę i limonkę.
Obecnie guacamole składa się z awokado z dodatkiem soli i soku z limonki. Możemy do niego dodać również takie dodatki, jak pomidor, papryczka chili czy oliwa z oliwek.
Serce guacamole. Jakie awokado wybrać?
Bazowym składnikiem guacamole jest awokado. Owoc, który wybieramy do zrobienia pasty, powinien być dojrzały i miękki, o maślanym wnętrzu. Skórka powinna łatwo odchodzić od miąższu. W polskich sklepach najczęściej dostępne są lekko twardawe owoce, które potrzebują jeszcze kilku dni, by dojrzeć. Po kupieniu najlepiej odłożyć je na parapet lub w ciepłe miejsce.
Do przygotowania guacamole można użyć dowolnej odmiany awokado, jednak najlepsze będzie z dodatkiem awokado Hass, o delikatnie orzechowym posmaku. Ta odmiana charakteryzuje się chropowatą, brązową lub fioletowo brązową skórką. Awokado Hass jest bardziej kremowe i smaczniejsze, niż zwykłe awokado.
Po przekrojeniu awokado najlepiej zjeść w całości, inaczej miąższ zacznie być brązowawy i nie będzie już tak smaczny. Jeśli chcesz, by połówka awokado dłużej zachowała świeżość, schowaj je do lodówki razem z pestką.
Przepis na klasyczne guacamole
Guacamole można przygotowywać w różnych postaciach. Do zrobienia klasycznej wersji salsy będziemy potrzebować:
- 1 awokado,
- limonkę,
- pół ząbka czosnku,
- ćwierć małej czerwonej cebuli,
- kawałek papryczki chili,
- świeżą kolendrę,
- sól i pieprz do smaku.
Najpierw przygotuj dodatki: utrzyj czosnek, pokrój w drobną kostkę cebulę, papryczkę i listki kolendry. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Miąższ wydrąż łyżką, przełóż do miseczki i skrop sokiem z limonki. Dzięki temu miąższ nie ściemnieje i zachowa swój zielony kolor.
W oryginalnych przepisach awokado się nie miksuje, a rozgniata widelcem lub nożem. Owoc należy rozgnieść na niejednorodną papkę, do której następnie trzeba dodać czosnek, cebulę, papryczkę oraz kolendrę. Na koniec gotową pastę doprawiamy solą i pieprzem.
Z czym jeść guacamole?
W Meksyku guacamole spożywa się z plackami tortilla, nachosami czy quesadillas. Jeśli nie jesteś fanem meksykańskiej kuchni, pastą z awokado możesz posmarować grzanki skropione oliwą z oliwek lub wykorzystać ją do zrobienia pysznych tostów francuskich z awokado i jajkiem w koszulce.
Guacamole będzie też świetnie smakować jako dip serwowany do grillowanych mięs i ryb lub jako farsz do faszerowanych jajek (np. na Wielkanoc).
Na imprezach jako przystawka sprawdzą się krakersy posmarowane guacamole lub warzywne spring rollsy z jego dodatkiem. Jeśli lubisz amerykańską kuchnię, z pewnością posmakują ci burgery z dodatkiem tej meksykańskiej salsy.