Artykuł sponsorowany

Projekt domu i mieszkania – jak zaplanować rozmieszczenie pomieszczeń?

Projekt domu i mieszkania – jak zaplanować rozmieszczenie pomieszczeń?

Wszyscy chcemy, aby domy i mieszkania, w których mieszkamy były przede wszystkim funkcjonalne. Do tego będzie niezbędne odpowiednie rozmieszczenie pomieszczeń. Wtedy nawet z mieszkania o niewielkim metrażu można stworzyć komfortowe lokum dla jednej, dwóch, a nawet trzech osób. Należy jednak trzymać się kilku podstawowych zasad podczas tworzenia projektu, jakich? Przekonaj się!

Jak rozmieścić pomieszczenia w budynku?

Wbrew pozorom rozmieszczanie pomieszczeń w budynku to nie trudne zadanie. Wystarczy kierować się kilkoma ważnymi zasadami. Przede wszystkim od południa lub południowego zachodu warto sytuować pomieszczenia dzienne, takie jak salon i jadalnia. Przebywamy w nich najczęściej w ciągu dnia, powinny więc być nasłonecznione jak najdłużej. Warto w tych miejscach zastosować duże okna, przeszklenie zapewni naturalne źródło światła. Projektowanie domów w sposób zgodny z zasadami planowania rozmieszczenia pomieszczeń to umiejscowienie pomieszczeń technicznych i łazienek od strony północnej.

Zastanawiasz się, co z jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu, czyli kuchnią? Ta nie musi być zlokalizowana od strony południowej, jej nagrzewanie się za sprawą promieni słonecznych nie jest konieczne, a wszystko dlatego, że miejsce to nagrzewa się samoistnie podczas gotowania. Dlaczego warto rozmieszczać pomieszczenia względem kierunków świata i naświetlenia? Za sprawą komfortu, jakie to za sobą niesie, a także możliwości oszczędności na zapotrzebowaniu energii potrzebnej do ogrzewania domu.

Kuchnia – serce domu o odpowiednim układzie!

Firma JD Koncept Sp. z o.o. oferuje swoim klientom rozmieszczenie według trójkąta roboczego wszystkim urządzeń i mebli w kuchni. To najlepsze rozwiązanie, sprawdzone i testowane przez lata. Lodówka powinna być w odległości około metra od zlewozmywaka, a ten około metra od piekarnika, wszystkie winny tworzyć wspominany trójkąt roboczy. Można w ten sposób podzielić kuchnie na trzy podstawowe strefy: magazynowania zapasów, przygotowywania posiłków i zmywania.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz