Artykuł sponsorowany

Produkcja mięsa ekologicznego

Produkcja mięsa ekologicznego

Obecnie obserwujemy modę na mięso ekologiczne. Coraz więcej osób przykłada dużą wagę do jakości kupowanych produktów. Zdają sobie sprawę, że ma to bezpośrednie przełożenie na stan zdrowia organizmu. Dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się nieco bliżej procesowi produkcji mięsa ekologicznego. Omówimy jak wygląda ekologiczna hodowla oraz jak przebiega proces ekologicznego chowu zwierząt.

Jak wygląda ekologiczna hodowla?

Aby produkować mięso ekologiczne należy spełnić szereg wymogów bezpośrednio dotyczących chowu zwierząt. Przepisy precyzyjnie regulują ilość zwierząt, która może przebywać na określonej przestrzeni, sposób karmienia oraz proces leczenia. Bardzo ważne jest także przestrzeganie czasu, po jakim dokonuje się uboju zwierząt. W przypadku drobiu ekologicznego wynosi on 11 tygodni. W chowie przemysłowym czas ten jest skracany do 6-7 tygodni. Trzoda chlewna w gospodarstwie ekologicznym jest ubijana po 8 miesiącach życia. W przypadku hodowli przemysłowej czas ten ulega skróceniu nawet o połowę.

Chwilę czasu warto także poświęcić na omówienie warunków, w jakich należy prowadzić hodowlę ekologiczną. Istnieją szczegółowe wytyczne, które określają konstrukcję oraz wyposażenie budynków inwentarskich. Szczegółowe przepisy obejmują oświetlenie, wentylację, temperaturę, a także dostęp zwierząt do wybiegów lub pastwisk. Zgodnie z przepisami w hodowli ekologicznej drobiu liczba osobników nie może przekroczyć 4800 sztuk. W hodowli przemysłowej zazwyczaj mamy do czynienia z jednoczesną hodowlą kilkudziesięciu tysięcy osobników. Na uwagę zasługują również wolniejsze przyrosty uzyskiwane w obrębie hodowli ekologicznej. Jest to ściśle związane ze sposobem karmienia. Kurczak w wieku 3 miesięcy waży w przedziale 1,5-2 kg. Ten sam kurczak z hodowli przemysłowej osiąga w tym wieku nawet 2,7 kg.

Jak przebiega proces chowu zwierząt?

Wskazane w poprzednim punkcie duże różnice wagi są spowodowane rodzajem paszy. Pasza podawana w hodowli przemysłowej zawiera duże ilości soi oraz antybiotyków. W gospodarstwach ekologicznych zwierzętom podawana jest pasza ekologiczna. Pasza tego typu jest wolna od antybiotyków, hormonów wzrostu, kokcydiosatyków oraz produktów pozyskiwanych z organizmów modyfikowanych genetycznie. W hodowli ekologicznej nie stosuje się również tzw. wymuszonego karmienia.

Bardzo istotny jest także aspekt procesu leczenia zwierząt. On także ma wpływ na mięso ekologiczne oraz jego jakość. W hodowlach o charakterze ekologicznym przepisy zabraniają stosowania antybiotyków. Duży nacisk położony jest w tej sytuacji na profilaktykę. To pozwala uniknąć drogiego i przede wszystkim szkodliwego leczenia. Celem wzmocnienia odporności zwierzętom są podawane różnego rodzaju zioła oraz przyprawy. Warto podkreślić, że w gospodarstwach ekologicznych wykorzystuje się przeważnie rasy rodzime, które są co prawda mniej wydajne, ale wykazują się wyższą odpornością.

Mięso ekologiczne ma swoje niezaprzeczalne walory smakowe. Ponadto chroni nasz organizm przed wieloma szkodliwymi związkami, jakie znajdują się w mięsie z hodowli przemysłowej. W poszukiwaniu najwyższej jakości produktów warto skorzystać z oferty Hurtowni Drobiu OLDROB prowadzonej w Olsztynie przez Andrzeja Przybylskiego. Długa listów odbiorców hurtowych i detalicznych jest najlepszą rekomendacją dla hurtowni mięsa ekologicznego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz