Artykuł sponsorowany

Prawidłowe przechowywanie owoców i warzyw na targowiskach

Prawidłowe przechowywanie owoców i warzyw na targowiskach

Świeże, pachnące i dobrze wyglądające warzywa i owoce to kluczowa kwestia podczas wyboru tych produktów. Zaopatrując się w nie zarówno w sklepach, jak też na hurcie czy na targowiskach, liczysz, że pozostaną w dobrej formie przez dłuższy czas. W dużej mierze zależy to od tego, w jaki sposób były transportowane i przechowywane. Prawidłowość tych czynności leży przede wszystkim w rękach dostawców, którzy zajmują się sprzedażą owoców i warzyw.

Targpiast to miejsce na mapie Wrocławia, które gwarantuje sprzedaż hurtową oraz detaliczną od sprzedawców oferujących różnego rodzaju produkty, wśród których prym wiodą wszelkie owoce oraz warzywa. Nie brakuje tu również produktów mleczarskich, mięsa, ryb, wędlin, chemii gospodarczej, czy konfekcyjnych artykułów spożywczych.

Istotne są odpowiednie warunki przechowywania

By owoce i warzywa na długo zatrzymały swoją świeżość i smak, muszą być odpowiednio przechowywane. Po wyrwaniu ich z naturalnego środowiska stopniowo zaczynają tracić swoje wartości. Źle przechowywane tracą swój dobry smak, miękną, skórka zaczyna się marszczyć i zaczynają gnić. By temu zapobiec, sprzedawcy przechowują te produkty w specjalnych pomieszczeniach. Chłodnie pozwalają na zachowanie odpowiedniej wysokiej wilgotności powietrza przy jednoczesnym utrzymaniu optymalnie niskie temperatury. Komory chłodnicze są wyposażone w regulację atmosfery. Dzięki temu, iż są pomieszczenia gazoszczelne, oprócz kontrolowania temperatury i wilgotności powietrza, można także obniżyć zawartość tlenu w powietrzu, co sprzyja hamowaniu procesu starzenia się warzyw i owoców.

Właśnie takie owoce i warzywa – świeże i kuszące swym zdrowym wyglądem, oferują sprzedawcy na wrocławskim targowisku. Mogą zaopatrzyć się w nie małe i większe sklepy, szkoły, przedszkola czy żłobki.

Transport

Warzywa i owoce, by dotarły do miejsca przeznaczenia, tj. na targowisko, gdzie są sprzedawane, muszą być tam odpowiednio dostarczone. To dość wymagające, a jednocześnie niewdzięczne produkty do transportu. Ze względu na to, iż szybko się psują, a wiele z nich jest bardzo delikatnych i podatnych na wszelkie uszkodzenia, muszą być transportowane w ściśle określonych warunkach. Wszystko zgodnie z obowiązującymi przepisami. Warzywa i owoce nie mogą być wysyłane w stanie dojrzałości konsumpcyjnej, nie mogą być także przechłodzone. Wówczas nie nadają się do sprzedaży. Wymagają odpowiednio przygotowanych środków transportu, wyposażonych w chłodnie, mroźnie oraz przechowalnie. Powinny być przewożone w drewnianych skrzyniach. Można dopuścić też skrzynie kartonowe, ale pod warunkiem, że tektura z jakiej są wykonane, ma odpowiednią gramaturę i będzie odporna na wilgoć, co jest szczególnie istotne w transporcie morskim. Przewiezione w taki sposób, owoce i warzywa, mogą być śmiało proponowane małym i większym sklepom, które zaopatrują się w takich miejscach, jak Tarpiast.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz