Artykuł sponsorowany

Poznaj zbawienny wpływ witamin A, D, E oraz K

Poznaj zbawienny wpływ witamin A, D, E oraz K

W ostatnich latach świadomość społeczeństwa co do tego, jak ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu ma odpowiednio zbilansowana dieta, znacznie wzrosła. Dzisiaj większość ludzi doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne dostarczanie odpowiedniej dawki witamin. Do najważniejszych z nich należą A, D, E oraz K. Dlaczego nie może ich zabraknąć w Twojej diecie i jak zadbać o ich przyswajalność?

A, D, E, K, czyli witaminy najważniejsze dla człowieka

Aby zdać sobie sprawę z tego, dlaczego właśnie te cztery witaminy mają największe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania człowieka, należy zapoznać się z ich właściwościami. Witamina A pozytywnie wpływa na wzrok, ale jednocześnie wzmacnia układ odpornościowy. Trzeba wspomnieć również o tym, że jej dawka nie jest bez znaczenia dla naszej urody, a dokładniej dla kondycji skóry, włosów i paznokci. Witamina D to z kolei substancja niezbędna dla kości, ponieważ przyczynia się do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Witamina E jest natomiast szczególnie ważna dla par starających się o dziecko i kobiet w ciąży, a wszystko to za sprawą jej wpływu na zagnieżdżenie zarodka i prawidłowy przebieg ciąży. Witamina K odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, ponieważ wykazuje działanie przeciwkrwotoczne.

Dlaczego warto jeść mięso?

A co z powyższym ma wspólnego mięso? Należy pamiętać, że witaminy A, D, E, K, rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim to, że ich przyswojenie opiera się na odpowiedniej diecie, w której musi znaleźć się między innymi mięso. W związku z tym warto sięgać zarówno po wieprzowinę czy wołowinę, jak i po mięso białe, a więc drób. To jednak nie koniec zalet jedzenia mięsa i mimo że w ostatnim czasie panuje przekonanie o tym, że należy ograniczyć jego spożycie, to mięsnych produktów absolutnie nie można wyeliminować z diety. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że to źródło łatwo przyswajalnego białka, dzięki któremu organizm jest w stanie  utrzymać bilans wodny oraz tak istotną równowagę kwasowo-zasadową.

Po drugie dlatego, ponieważ mięso zawiera mikro- oraz makroelementy, do których zalicza się między innymi żelazo, mające wpływ na odporność, poczucie zmęczenia. Co ciekawe, żelazo pochodzenia zwierzęcego wchłania się o wiele lepiej niż te pochodzenia roślinnego. Mięso w różnej formie można znaleźć w ofercie zakładu mięsnego Kabo z Choroszczy, który już od 1992 roku raczy swoich klientów wyrobami drobiowymi, pieczeniami, pasztetami, wędzonkami czy też wyrobami garmażeryjnymi. Nie można zapominać również o tym, że mięso to doskonały sposób na dostarczanie sobie odpowiednie dawki witaminy B12, która wspiera poprawną pracę mięśni, ale przede wszystkim przemianę materii, a ta informacja powinna przydać się szczególnie osobom, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy. A skoro o odchudzaniu już mowa, to warto pamiętać, że mięso jest gwarancją poczucia sytości, dzięki której możliwe jest niepodjadanie pomiędzy posiłkami.

Witaminy są niezbędne do funkcjonowania całego organizmu, chociaż nie należy zapominać również o tym, że również istotne jest spożycie odpowiedniej ilości mikro- i makroelementów. I właśnie dlatego warto urozmaicić swoją dietę produktami mięsnymi.

Tytuł: Dlaczego w diecie powinny pojawić się witaminy A, D, E i K

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz