Poznaj sekret pysznej zupy ogórkowej

Poznaj sekret pysznej zupy ogórkowej

Stanowi jeden z najsmaczniejszych klasyków polskiej kuchni. Jest trzecia w kolejności po rosole i pomidorowej pod względem popularności w naszym kraju. Zupa ogórkowa, bo o niej mowa zachwyca smakoszy niezwykłą konsystencją i kwaskowym smakiem. Jednak nieumiejętnie przygotowana może okazać się niejadalna. Zainspiruj się przepisem na pierwsze danie z ogórkami w roli głównej. Poznaj sekret udanej domowej zupy.  

Zupa ogórkowa – jak zrobić?

Nie od dziś wiadomo, że na niepowtarzalny smak dań składa się wiele różnych czynników. Sekrety domowej i klasycznej kuchni znają nasze babcie oraz doświadczone gospodynie domowe. Jedną z takich tradycyjnych potraw jest zupa ogórkowa. Od lat gości na polskich stołach, ponieważ jest smaczna, zdrowa i może być serwowana w wielu wariantach.   

Jej głównym składnikiem są arcypolskie ogórki kiszone, choć w nowoczesnych wersjach przygotowywana jest na bazie świeżych warzyw prosto z hurtowni. Właściwości ogórkowej sprawiają, że stanowi idealny posiłek podczas srogich zim. Ponadto jest tania, pożywna i prosta w przygotowaniu. Już kilka wskazówek może sprawić, że będzie smakować wyśmienicie.    

1. Z czym podawać zupę ogórkową?

Choć zupa z ogórków należy do tradycyjnych polskich pierwszych dań, to jest przygotowywana również w nowoczesny sposób w postaci kremu. Obie wersje podaje się zazwyczaj na ciepło, jednak do pierwszej bardziej pasuje świeże pieczywo, a do drugiej grzanki. Popularnym dodatkiem jest gotowane na twardo jajko. Klasyczna potrawa nie obędzie się bez ziemniaków lub ryżu oraz dekoracji w postaci kwaśnej śmietany. W przepisie ze świeżych warzyw raczej wykorzystuje się makaron.

2. Jakie przyprawy do zupy z ogórków dodać?

Przygotowanie klasycznej zupy ogórkowej wymaga użycia odpowiedniej mieszanki ziół i przypraw. Poza dodatkami wykorzystywanymi do tradycyjnego bulionu jak np. liście laurowe czy ziele angielskie najczęściej do wydobycia smaku stosuje się:

  • Pietruszkę – zarówno korzeń, jak i liście nadają wyrazisty posmak daniu; 
  • Lubczyk – akcentuje walory  zupy ogórkowej poprzez swój ostry i charakterystyczny smak;
  • Koperek – dodawany pod koniec gotowania oraz w formie dekoracji podkreśla delikatny  aromat ogórkowej.   

3. Jak zagęścić zupę ogórkową?

Istnieje kilka ciekawych sposobów na zagęszczenie zupy ogórkowej. Jednym z nich jest dodanie śmietany kremówki albo jogurtu naturalnego (2 łyżki na talerz) lub śmietany 18% (150 g na 2 litry potrawy). Inną metodą jest przygotowanie zasmażki z dowolnego tłuszczu i mąki. Można również w tym celu wykorzystać 2-3 łyżki błyskawicznej kaszy manny. 

4. Kiedy dodać ogórki do zupy?

Ogórki kiszone starte na tarce stanowią postawę każdej ogórkowej zupy. Dla bardziej intensywnego smaku można również dolać znaczną ilość soku powstałego w ramach kiszenia warzyw. Warto jednak zastanowić się, kiedy połączyć wymienione składniki z bulionem. Jak się okazuje najlepiej zrobić to pod koniec gotowania. Dzięki temu zachowamy zdrowotne walory kiszonek i zapobiegniemy twardnieniu ziemniaków.    

5. Na jakiej bazie stworzyć zupę ogórkową?

Wiemy już, że istnieje wiele różnorodnych przepisów na ogórkową. Choć ceniona jest przede wszystkim za rześką kwaśność, to nie zawsze jej główny składnik stanowią kiszone ogórki lub specjalnie przygotowany przecier ogórkowy. Za bazę służy zazwyczaj wywar mięsny lub warzywny. W pierwszym przypadku stosowane są zwykle żeberka wieprzowe lub łopatka, a w drogim świeża zielenina i włoszczyzna.   

zupa z ogórków

Przepis na klasyczną zupę ogórkową

Pożywny oraz ciepły wywar na mięsie z porcją ziemniaków i dodatkiem śmietany – to przepis na domową zupę ogórkową z kiszonych ogórków. Zestaw ten to również potężna dawka węglowodanów, witamin i prozdrowotnych walorów.  Do przygotowania potrawy potrzebujemy następujących składników:

  • marchewka;
  • korzeń pietruszki;
  • pół korzenia selera;
  • 250 g żeberek wieprzowych;
  • 1 l wody lub bulionu;
  • 200 g ogórków kiszonych;
  • 250 g ziemniaków;
  • średnia cebula;
  • zioła i przyprawy: liść laurowy, łyżeczka soli pieprzu ziarnistego, 2 ziela angielskie, 1 łyżka posiekanego koperku;
  • 100 g śmietany 18%.

Na początek należy umyć i poporcjować mięso, włożyć je do garnka i zalać wodą lub bulionem. Całość gotujemy i dokładnie zbieramy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól i po godzinie dodajemy pozostałe przyprawy. W tym czasie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach włoszczyznę. Po 30 minutach wyjmujemy mięso i dodajemy do wywaru warzywa.

Następnie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki,  a ogórki do zupy ścieramy na tarce. Po 1,5 h łącznego gotowania możemy dodać ziemniaki do bulionu, a po kolejnych 10 minutach kiszonki. Do smaku dodajemy również zalewę z weków. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec zabielamy śmietaną, uzupełniamy obranym mięsem i dekorujemy posiekanym koperkiem.        

przepis na zupę ogórkową

Wiesz już, jak ugotować pyszną zupę ogórkową. Poznaj również inne przepisy na rozgrzewające dania jesienne.  

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży