Artykuł sponsorowany

Poznaj rodzaje win i dowiedz się, jak dopasować je do posiłku

Poznaj rodzaje win i dowiedz się, jak dopasować je do posiłku

Alkohol to napój, po który nie powinno sięgać się często. Ten fakt dotyczy każdego rodzaju napojów wyskokowych, w tym również wina. Trzeba jednak przyznać, że lepszym wyborem dla zdrowia będzie zastąpienie okazjonalnego kieliszka wódki lampką wina – napoju, który nie jedno ma imię. Jakie wyróżnia się rodzaje win i jak można je podzielić? Jaki trunek sprawdzi się do obiadu, a jaki do deseru?

Rodzaje win

Wina z reguły dzieli się na białe i czerwone. Wino białe może jednak przybierać barwy od żółtego do brązowego. Najczęściej wytwarza się je z bezbarwnego miąższu winogron, choć ten rodzaj alkoholu jest produkowany również z jasnych owoców, takich jak jabłka czy agrest. Do najpopularniejszych rodzajów białego wina zalicza się Chardonnay, Pinot Blanc czy Tokaj. Czerwona klasyka wina powstaje natomiast z ciemnych winogron. Jego kolor może osiągać barwę od jasnej, prawie różowej, aż do ciemnego koloru bordowego czy purpury. To alkohol, który zawiera najwięcej przeciwutleniaczy i można go spotkać pod postacią Cabernet Sauvignon, Pinot Noir czy Tannat.

Warto pamiętać również o tym, że wino można podzielić z uwagi na smak. Wyróżnia się gatunki słodkie, półsłodkie, wytrawne oraz półwytrawne. Słodkie wina, jak sama nazwa wskazuje, charakteryzują się największą ilością cukru, którego stężenie sięga nawet 45g na 1 litr alkoholu. Wielbicielom słodyczy w lżejszej wersji poleca się natomiast wina półsłodkie (do 45g/l) oraz półwytrawne (od 12g do 18g na 1 litr). Osoby, które chcą sięgnąć po niskokaloryczny napój wyskokowy, powinny postawić na wino wytrawne, które ma najniższą zawartość cukru, oscylującą wokół 9-12g/l.

Jak wino do obiadu, a jakie do deseru?

Alkohol w nadmiarze szkodzi – to prawda oczywista. Niemniej trzeba przyznać, że wino z pewnością będzie lepszym zamiennikiem dla kalorycznego piwa czy wysokoprocentowej wódki. Aby jednak ten napój wyskokowy zachwycał smakiem, a nie odstraszał źle dobraną nutą, należy dopasować jego rodzaj do posiłku. Do dań mięsnych – z wieprzowiny, wołowiny czy baraniny –  najlepiej sprawdzą się klasyczne wina czerwone o mocnym aromacie. Czerwień sprawdzi się również do obiadów drobiowych, a także do lekkich sałatek.

Z dużym wyborem win można spotkać się w winiarni Vinis, która ma siedzibę w Warszawie i Piasecznie. A jak dopasować wino do deseru? Wszystko będzie zależeć, jakie będą dominować w nim smaki. Jeśli słodki poczęstunek jest na bazie czekolady czy suszonych owoców, warto podać lampkę czerwonego wina o likierowym posmaku. Jeżeli natomiast deser jest lekki, a przeważa w nim bita śmietana, krem czy lody, najlepiej sprawdzi się wino białe. Do ciast z posmakiem cytrusowym warto dobrać wino o takim samym aromacie.

Opracowanie:
Piaseczno, Chyliczkowska 29
tel. 509 499 775
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz