Artykuł sponsorowany

Poznaj najpopularniejsze rodzaje pieczywa

Poznaj najpopularniejsze rodzaje pieczywa

Kusi aromatem i wyjątkowym smakiem. Chleb – bo o nim mowa, jest podstawowym składnikiem naszej diety. Bogaty w składniki odżywcze i uniwersalny, świetnie sprawdza się zarówno na śniadanie, lunch, jak i kolację. Ze względu na zwartą formę, chętnie zabieramy go ze sobą do pracy, szkoły lub na pieszą wędrówkę. Jakie są najpopularniejsze rodzaje pieczywa i czym się charakteryzują?

Chleb ma wielu zwolenników. Nic dziwnego – trudno wyobrazić sobie dzień bez miękkiej bułeczki lub sycącej kromki razowego chleba. Czym charakteryzują się konkretne rodzaje chleba i po które powinniśmy sięgać najczęściej?

Lekkostrawne jasne pieczywo

Bułki, chleby i bagietki wyrabiane z mąki pszennej cieszą się niesłabnącą popularnością od lat. Do odmian pieczywa pszennego należą także rogale, chleb tostowy oraz bułki do hamburgerów i hot dogów. Gdy do ciasta dodane zostaną cukier i mleko, powstają słodkie i uwielbiane przez wszystkich bułeczki maślane oraz chałka, która najlepiej smakuje z domowymi konfiturami. Zaletą jasnego pieczywa jest jego lekkostrawność. Poleca się je osobom z kłopotami żołądkowymi.

Chleb razowy dla dbających o sylwetkę

To odmiana chleba wypiekanego głównie z mąki razowej pszennej lub żytniej, która posiada grubo zmielone ziarna i jest bogata w otręby. Ten rodzaj pieczywa ma ciemniejsze zabarwienie niż chleb pszenny i jest polecany tym, którzy pragną schudnąć lub utrzymać smukłą sylwetkę. Wszystko dzięki wyższej zawartości błonnika oraz składników mineralnych niż w tradycyjnym, jasnym, pszennym pieczywie. Co ciekawe, niegdyś to właśnie chleb razowy stanowił podstawę diety i był łatwo dostępny, natomiast pieczywo pszenne było traktowane jako towar luksusowy. W obecnych czasach sytuacja ta uległa znaczącej zmianie – to właśnie chleb razowy cieszy się uznaniem dietetyków i jest pożądanym składnikiem diety.

Jak kupować chleb?

Niezależnie od tego, czy jesteśmy miłośnikami słodkich bułeczek, pszennych bagietek czy preferujemy pumpernikiel, pamiętajmy, że wybór sprawdzonej i zaufanej piekarni jest kluczowy. Dobry chleb tworzony jest na zakwasie i bez zbędnych dodatków. Tego typu pieczywo znajdziemy w Piekarni Rachwał w Krakowie.

Pieczywo pszenne, żytnie, maślane bułeczki, rogale, kajzerki, chałki, chleb słonecznikowy, staropolski czy tostowy – bogaty wybór pieczywa sprawia, że każdy z nas może rozkoszować się jego ulubionym rodzajem. Pamiętajmy jednak, żeby wybierać dobrze – najlepsza piekarnia w mieście zapewni nam dostęp do świeżego i aromatycznego pieczywa, przygotowywanego według tradycyjnych receptur.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz