Artykuł sponsorowany

Potrawy kuchni polskiej idealne na imprezy okolicznościowe

Potrawy kuchni polskiej idealne na imprezy okolicznościowe

Dania kuchni polskiej to zawsze pewne i bezpieczne rozwiązanie w kwestii sporządzania menu na imprezy okolicznościowe. Spotkania rodzinne, firmowe, ale też ważne wydarzenia, takie jak chociażby wesele lub jubileusze, powinny wiązać się z odpowiednią oprawą kulinarną. Postawienie na charakterystyczne dla Polski potrawy to rozwiązanie, które z pewnością trafi w gust zaproszonych gości.

Pierogi w wariancie wytrawnym i na słodko

Do najpopularniejszych dań kuchni polskiej zaliczają się niewątpliwie pierogi. To niewielkich rozmiarów kawałek zlepionego, mącznego ciasta, w środku którego znajduje się farsz. Nadzienie – w zależności od upodobań smakosza – może być zarówno wytrawne, jak i przygotowane na słodko. W przypadku pierwszej wersji popularnym rozwiązaniem jest oczywiście mięso. Farszem w pierogach może być również kasza, soczewica, szpinak czy nawet bób.

Pierogi będą też doskonałym daniem w połączeniu z owocami. Nadzienie z truskawek czy wiśni to tylko niektóre z propozycji, jakie oferuje swoim gościom Pierogarnia Zamojska. W tym miejscu pierogi przygotowuje się w oparciu o tradycyjną recepturę, co razem z ręcznym lepieniem pozwala uzyskać charakterystyczny, wzbudzający wiele wspomnień smak dzieciństwa. Pierogi są idealnym rozwiązaniem na imprezy okolicznościowe, a podanie ich w wersji zarówno na słodko, jak i na słono, z pewnością zaspokoi oczekiwania zaproszonych gości. Jakie jeszcze dania kuchni polskiej możemy im zaserwować na tego typu okazjach?

Kuchnia polska, czyli mięso przede wszystkim

Fundamentalnym składnikiem potraw charakterystycznych dla kuchni polskiej i staropolskiej, jest mięso. To właśnie z niego przygotowuje się chociażby kotlety schabowe i mielone. Również i one sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych, gdzie podane z ziemniakami i bukietem surówek będą idealnym daniem głównym. Mięsem nadziewane są także gołąbki – kolejny już element kuchni polskiej. Wraz z sosem pomidorowym stanowią doskonałą propozycję dla smakoszy tradycyjnych dań z Polski.

Nie należy też zapominać o rybach przygotowanych na różne sposoby. Filet w cieście, smażony lub gotowany mintaj, dorsz i morszczuk to następne elementy dobrze skomponowanego menu na imprezy okolicznościowe. Najwygodniejszym rozwiązaniem dla organizatora jest skorzystanie z usług cateringowych, jakie realizują punkty gastronomiczne serwujące właśnie potrawy kuchni polskiej. Spośród nich warto wybrać te, które od wielu lat nieustannie cieszą się największą popularnością. To zdecydowanie pierogi, ale też inne potrawy mączne, a także mięsne.

Opracowanie:
Zamość, Partyzantów 9
tel. 84 627 12 75
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz