Pomysły na przekąski na imprezę

Pomysły na przekąski na imprezę

Nie obejdzie się bez nich żadna dobra impreza, bo dzięki ich obecności na stole można zaspokoić pierwszy głód i przy aperitifie poczekać do momentu serwowania dania głównego. Znajdziemy je i na prywatkach (często w formie szwedzkiego stołu) oraz w restauracjach. Przystawki, przekąski, chapsy, czekadełka, bo to o nich mowa, są świetnym pomysłem na zgrupowanie gości przy stole. Jakie przystawki podać, by nasza impreza była udana, a goście długo ją wspominali?

Tradycja i rzeczywistość

Jest wiele przystawek i przekąsek, które wciąż cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Zgodnie z niepisaną tradycją są to między innymi jajka faszerowane, różnego rodzaju koreczki, ponadto na imprezach chętnie podjadamy śledzie w śmietanie, po kaszubsku i w innych formach, lubiany jest także tatar. Jednak czasy się zmieniają, Polacy podróżują coraz częściej i coraz dalej, wskutek czego zmianom ulegają również nasze nawyki żywieniowe. Coraz chętniej sięgamy po smaki i potrawy egzotyczne, kupujemy nowe produkty spożywcze, coraz częściej też wprowadzamy je na dłużej lub na stałe do naszego jadłospisu. Dlatego dziś zaproponujemy Wam ciekawe wariacje na temat tradycyjnych przekąsek i całkiem nowe pomysły.

Przekąski na zimno

Do różnego rodzaju tzw. finger food’ów świetnie nadaje się awokado, które jest wyjątkowo pożywnym, bo tłustym owocem. Dlatego dla miłośników przekąsek na zimno proponujemy awokado faszerowane rozmaitymi nadzieniami. Można na przykład podać je z mięsem krabowym (choćby takim w zalewie) z dodatkiem musztardy dijon, świeżej bazylii, papryczki chilli i oliwy extra vergile. Wystarczy nieco wcześniej zamarynować w musztardzie i oliwie mięso (można doprawić całość solą i pieprzem do smaku), zaś tuż przed podaniem dodać bazylię i chilli. Przygotowanie całości zajmie nam… 10 minut!

Niezbędnikiem każdej dobrej prywatki oczywiście są… sałatki. Ciekawym pomysłem na dobrą sałatkę jako przekąskę na imprezę jest sałatka z arbuza i fety. By ją przygotować, należy pozbawić pestek i pokroić w kostkę miąższ arbuza, dodać pokruszony rękami ser feta, wrzucić kilka listków świeżej mięty i poszatkowaną czerwoną cebulę, a następnie pomieszać z odrobiną oliwy z oliwek. Całość można dla pikanterii doprawić młotkowanym pieprzem. Przygotowanie takiej sałatki potrwa nie więcej niż kwadrans, zaś wszystkie składniki z pewnością odnajdziemy w lokalnym sklepie spożywczym. Pyszne i bez gotowania!

A może na przystawkę warto dać gościom… figę? Wystarczy nieco płynnego miodu, gałązka świeżego tymianku, orzeszki piniowe i twarożek lub ser z koziego mleka. Miód podgrzewamy z tymiankiem przez kilka minut i odstawiamy, niech połączą się smaki. Tymczasem podgrzewamy grillową patelnię na dużym ogniu, przepoławiamy figi i kładziemy na gorącą patelnię miejscem przecięcia do dołu, czekając aż się lekko nadpali. Jednocześnie na suchej patelni prażymy orzeszki (jeśli mamy nieuprażone). Na koniec figi dobrze przyprawiamy solą i pieprzem, wypełniamy twarożkiem i polewamy tymiankowym miodem. Doskonałe na ciepło i na zimno!

Przekąski na ciepło

Skoro wszyscy przepadamy za jajkami faszerowanymi, to trzeba taką przystawkę gościom podać. Oczywiście przygotowaną nieco przewrotnie! Zaserwujmy im jajka przepiórcze po szkocku. Najpierw ugotujmy je (na 2 minuty do wrzątku i ostudzenie) oraz ostrożnie obierzmy. Następnie przygotujmy nieco mielonej wieprzowiny, listki świeżego tymianku, trochę bułki tartej i kurze jajo. Mięso i tymianek dokładnie wymieszajmy, a jajo ubijmy do panierowania. Potem każde z ugotowanych jajek ostrożnie obłóżmy doprawionym mięsem, które obtoczymy w jajku i bułce tartej. Tak panierowane jajeczka smażymy w głębokim tłuszczu do zezłocenia się panierki – przez około 2 minuty. Tłuszcz powinien mieć 180°C. Obsmażone jajka osuszamy papierem z tłuszczu i… dodatkowo pieczemy do 5 minut w piekarniku.

Jeżeli goście nie jadają wieprzowiny, zaproponujmy im tosta z garnelą, czyli popularną małą krewetką piaskową z Morza Północnego. Wystarczy tylko utopić łyżkę masła w rondelku i dodać do niego krewetki, następnie zalać wszystko około 100 ml cydru i doprowadzić do wrzenia, po czym trzenba zmniejszyć ogień i przez około 3 minuty redukować cydr. Doprawiamy krewetki świeżo mielonym pieprzem, grillujemy chleb według smaku i na koniec łączymy składniki. 

Oceń artykuł (1)
1.0
Komentarze
Dodaj komentarz