Pomysły na 5 dań z makaronu

Pomysły na 5 dań z makaronu

Pozostawanie w domu spowodowane kwarantanną sprawia, że mamy więcej czasu na wszelkie domowe aktywności, w tym na gotowanie. Wśród skrzętnie poczynionych zapasów w wielu domach znajduje się również makaron, dlatego dziś podpowiadamy, jak przygotować pięć ciekawych potraw z tym dodatkiem. Zapraszamy do lektury.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

1. Aglio olio

Na początek coś z klasycznej kuchni włoskiej, czyli minimum wysiłku i maksimum przyjemności z jedzenia. Spaghetti aglio olio przygotowuje się błyskawicznie, smakuje doskonale i ma same zdrowe składniki. Co będzie nam potrzebne? Oczywiście makaron, do tego oliwa z oliwek, kilkanaście ząbków czosnku, 2 pęczki natki, ostre papryczki lub papryka ostra w proszku. Lepiej jednak dodać świeże lub suszone (peperoncini). Nie może również zabraknąć tartego sera w typie parmezan. Wszystkie składniki znajdziemy w domu lub lokalnym sklepie spożywczym.

Przygotowanie: wstawiamy soloną wodę na makaron i następnie wlewamy na patelnię dużo (przynajmniej 1 cm) oliwy z oliwek, na której podsmażamy najpierw peperoncini, a następnie pokrojony w plastry czosnek. Czosnek powinien się zezłocić, ale trzeba uważać, żeby go nie spalić, bo zgorzknieje. W tym czasie siekamy drobno natkę pietruszki oraz trzemy ser. Następnie umieszczamy w dużej misce ugotowany makaron, zalewamy pikantną oliwą, dodajemy natkę i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze i obficie posypujemy serem.

2. Gulasz warzywny w stylu indyjskim

Choć kuchnia indyjska kojarzy nam się bardziej z ryżem, niż z makaronem, to niniejsze danie również się doskonale sprawdzi z tym ostatnim dodatkiem. Potrzebne będą nasze ulubione warzywa, np. różnokolorowe papryki, cukinia, dynia piżmowa, cebula, czosnek, do tego imbir, pasta z zielonego curry, mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Przygotowanie dania zajmie nam około 30 minut. Najpierw siekamy w kostkę warzywa. Rozgrzewamy na patelni olej i dorzucamy łyżeczkę pasty z curry. Uwaga, jest dosyć ostra! Mieszamy tak, by się rozprowadziła po oleju i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie powoli smażymy na wolnym ogniu. Kiedy już zmiękną, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i dalej dusimy ok. 5 min., po czym wlewamy przecier pomidorowy. Sprawdzamy smak, można sos doprawić solą, cukrem trzcinowym i odrobiną soku z cytryny lub limonki z dodatkiem tartej skórki. Całość redukujemy o około połowę. Na koniec gotujemy makaron (np. penne) i mieszamy w garnku lub na patelni z gulaszem. Można posypać siekaną świeżą kolendrą.

3. Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym

Kolejna propozycja jest nawiązaniem do kuchni północnych Włoch. Przygotujemy makaron w stylu carbonara, ale z krewetkami koktajlowymi zamiast boczku. Potrzebne będą: makaron spaghetti, cebula, czosnek, peperoncini, oliwa z oliwek, krewetki koktajlowe, tłusta śmietanka, żółtka jaj oraz starty ser parmezan. Przygotowanie: na początek podsmażamy na łyżce oliwy cebulę,   posiekany czosnek oraz papryczki. Wrzucamy do niego mrożone lub świeże krewetki i szybko je smażymy – po kilka minut na stronę, inaczej będą niesmaczne i gumowe. Następnie zalewamy krewetki śmietanką i podgotowujemy. Można śmietankę przyprawić nieco solą i pieprzem. Tymczasem przygotowujemy żółtka jaj kurzych i rozprowadzamy je w szklance z chochelką sosu. Dodajemy do reszty potrawy i stopniowo dosypujemy tartego parmezanu. Mieszamy i dodajemy na koniec makaron, żeby idealnie oblepił się sosem.

4. Makaron z szynką parmeńską

Jako, że makaron jest flagowym produktem kuchni włoskiej, to nic dziwnego, że w naszym zestawieniu pojawia się kolejne danie inspirowane tamtejszą tradycją kulinarną. Tym razem przygotowujemy makaron z suszonymi pomidorami, oliwkami, szynką parmeńską (może być też szwarcwaldzka), listkami roszponki lub rukoli oraz parmezanem. Danie również jest błyskawiczne w przygotowaniu. Wystarczy stworzyć bazę na łyżce oliwy, podsmażając cebulę, czosnek i peperoncini, następnie dodać pokrojone i odsączone suszone pomidory w oliwie, oliwki oraz pokrojoną w duże kawałki, pozbawioną tłuszczu szynkę. Podgrzewamy składniki około 5 minut i wrzucamy do nich makaron, mieszając wszystko dokładnie na patelni. Rozkładamy na talerzach, posypujemy tartym parmezanem i kładziemy na wierzch roszponkę lub rukolę.

5. Zapiekanka z makaronem

Na koniec coś, co chyba wszyscy wykorzystujemy w domach – danie przygotowane z pozostałości z poprzedniego dnia. Przygotujemy zapiekankę makaronową. Potrzebny będzie makaron, resztki wędlin (kiełbasy, szynki), cebula i czosnek, starty grubo żółty ser, trochę pieczarek. Jak przygotować danie? Najpierw usmażyć na patelni pieczarki z cebulką i czosnkiem pamiętając, by w trakcie odparować wodę z grzybów. Następnie dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, można również dorzucić tu np. kukurydzę z puszki – według uznania. Po usmażeniu przekładać warstwami do żaroodpornego naczynia i posypywać serem żółtym. Upiec w piekarniku tak, by ser się zapiekł. Smacznego!

Opracowanie:
Igor
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży