Artykuł sponsorowany

Policzki wieprzowe. Niedoceniany przysmak

Policzki wieprzowe. Niedoceniany przysmak

Policzki wieprzowe są cenionym na świecie przysmakiem. Można je przygotowywać na wiele tradycyjnych oraz nowoczesnych sposobów. Mięso jest delikatne i miękkie, a dodatek smakowitych sosów i warzyw jeszcze bardziej uświetnia to danie. Zarówno kuchnia europejska jak i azjatycka często wykorzystują policzki wieprzowe do tworzenia potraw obiadowych oraz przystawek. Oto kilka propozycji na przygotowanie tego specjału!

Policzki wieprzowe jako delikatna przystawka i danie obiadowe

Delikatna struktura mięsa z policzków wieprzowych dobrze komponuje się zarówno z sosem, jak też z warzywnymi dodatkami. Popularną metodą przyrządzania tego specjału jest gotowanie ich w aromatycznym bulionie z wieloma przyprawami. Nieco mniej powszechną techniką okazuje się smażenie ich w panierce, które można przeprowadzić na patelni, jak też w profesjonalnej frytkownicy.

Policzki można więc podawać w sosie chrzanowym, musztardowym, klasycznym, warzywnym lub też śmietanowym. Azjaci często przyrządzają je z mnóstwem pikantnych przypraw i papryczkami chilli. Popularnym dodatkiem do tego mięsa są tłuczone ziemniaki, ryż lub kasza. Restauracje podają policzki wieprzowe w formie przystawki smażonej w głębokim tłuszczu z dodatkiem bardzo wyrazistego sosu np. stworzonego z musztardy, kopru, cukru i oliwy.

– Policzki wieprzowe są wyjątkowo miękkie i delikatne. Z tego powodu coraz częściej goszczą w restauracjach oferujących dania wielu światowych kuchni. Przepisy na tę potrawę są bardzo zróżnicowane, a najprostsze z nich polegają na duszeniu mięsa w aromatycznych sosach z warzywami. Smak tego specjału jest ceniony przez wielu amatorów dobrego jedzenia – informuje pracownik firmy Michna Meat Sp. z o.o. Sp. k. z Ropuch.

Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym

Aby poprawnie przyrządzić policzki, należy je najpierw przygotować i oczyścić z błonek. Mięso najlepiej jest także osuszyć, jeśli w planach jest smażenie. Wersja w sosie chrzanowym okazuje się bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga tylko usmażenia posolonych policzków na oleju, a następnie przełożeniu ich go głębszego garnka. Do naczynia dodaje się także:

  • liść laurowy, majeranek, pieprz i ziele angielskie,

  • podsmażoną cebulkę i ząbek czosnku,

  • pokrojoną włoszczyznę,

  • gorącą wodę, dużą ilość chrzanu oraz sól (ewentualnie pastę lub kostkę rosołową).

Tak przygotowane produkty dusi się pod przykryciem, aż do uzyskania bardzo miękkiego, wręcz rozpadającego się mięsa. Końcowym etapem jest dodanie śmietany i ewentualnej zasmażki z mąki. Danie smakuje najlepiej z ziemniakami i surówką!

Bardzo popularną potrawą są także policzki wieprzowe duszone w winie lub cydrze. Ciekawym dodatkiem do tego mięsa jest również korzeń imbiru, trawa cytrynowa oraz mleko kokosowe. W takim wydaniu potrawa nabiera cech Tajskich.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz