Artykuł sponsorowany

Połączenie kuchni meksykańskiej z europejską w wyjątkowej restauracji

Połączenie kuchni meksykańskiej z europejską w wyjątkowej restauracji

Potrawy kuchni meksykańskiej są bardzo często powielane w krajach europejskich – ich wyjątkowy smak i aromat ma wielu zwolenników. Gwarantujące intensywne doznania dania rodem z Meksyku przygotowane w profesjonalnej restauracji to doskonała propozycja nie tylko na obiad, ale też np. kolację. Jakie konkretnie pozycje znaleźć można w menu dobrych lokali serwujących kuchnię meksykańską połączoną z daniami europejskimi?

Z Meksyku i nie tylko

W restauracjach meksykańskich nierzadko podawane są potrawy związane z Meksykiem, choć bezpośrednio pochodzące z innych krajów hiszpańskojęzycznych. Jednym z takich dań jest tradycyjna zupa gazpacho, która nie wymaga gotowania i składa się przeważnie z wielu surowych warzyw, oliwy i octu. Chłodnik taki będzie stanowił doskonałe rozpoczęcie uczty w dobrej restauracji, która przygotuje dla swoich gości także wyśmienite przekąski, takie jak chociażby patatas bravas, czyli pieczone ziemniaki z sosem. Jak się okazuje, w tego typu lokalach znajdą coś dla siebie wegetarianie i weganie. Specjalnie przygotowane dla nich menu zawiera m.in. carpaccio z arbuza poddanego długotrwałej, trwającej ponad 10 godzin obróbce cieplnej w bardzo niskiej temperaturze – tego typu przysmak znaleźć można w Bistro cafe&tapas – renomowanej restauracji serwującej dania rodem z Meksyku i krajów hiszpańskojęzycznych. Warto wiedzieć, że w tym lokalu do syta najedzą się też najmłodsi, dla których przygotowano specjalne propozycje. W menu odnaleźć można także aromatyczną pastę z czerwonej fasoli i kiełbasy chorizo z dodatkiem czosnku, czyli frijoles con chorizo. Tego typu przystawki stanowią doskonały początek uczty w restauracji meksykańskiej, która oprócz smakowitych dań serwuje też desery czy drinki pochodzące z Meksyku i nie tylko. Jednym z popularnych deserów meksykańskich jest pastel de tres leches, czyli biszkopt namaczany w mleku podawany z bitą śmietaną, lodami waniliowymi oraz owocami leśnymi. Po obiedzie można zjeść też brownie w innej odsłonie czy wiele innych deserów, do których świetnie sprawdzi się aromatyczna kawa. Jakimi jeszcze propozycjami warto się zainteresować?

Wyjątkowe smaki

Kuchnia meksykańska słynie ze swoich intensywnych, aromatycznych smaków, a w połączeniu z europejskimi przepisami staje się absolutnie niepowtarzalna. Jedną z doskonale prezentujących te walory potraw jest ceviche caribeno. Krewetki w sosie z limonki podawane są z cebulą, pomidorem, kolendrą i przełamującym smaki mango. Tak sporządzone ceviche caribeno to doskonała propozycja na przystawkę, która z pewnością zapewni wyjątkowe doznania smakowe, podobnie jak tacos z wieprzowiną, kolendrą, cebulą i ananasem. Nietuzinkowe aromaty meksykańskiej kuchni poznać można również w charakterystycznych nachos z wieprzowiną. Chipsy tortilla, mięso wieprzowe połączone z serem, ananasem, cebulą, papryczkami i fasolą to świetna uczta dla dwojga, która z pewnością podgrzeje atmosferę wieczoru. Warto schłodzić się tradycyjnymi drinkami, również serwowanymi w dobrej restauracji meksykańskiej. Jednym z najczęściej wybieranych w Meksyku jest margarita – to połączenie tequili, likieru typu triple sec oraz soku z cytryny podawane w kieliszku z brzegiem ozdobionym na brzegach solą. W restauracjach łączących kuchnię europejską z meksykańską można też rozkoszować się słodszą wersją tego napoju – margarita ogórkowa to orzeźwiający trunek na bazie puree z ogórka z dodatkiem miodu. Warto zatem wybrać się do lokalu serwującego różnego rodzaju wyjątkowe przysmaki meksykańskie i pochodzące z innych kuchni europejskich, w tym nawet polskiej. Potrawy te charakteryzują się niezwykłym aromatem i nietuzinkowym smakiem, a podane w klasycznym wydaniu są pozycją wręcz obowiązkową do spróbowania.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz