Artykuł sponsorowany

Po czym poznasz dobry chleb?

Po czym poznasz dobry chleb?

W sklepach znajdziemy każdy rodzaj pieczywa – możemy wybierać między miękkimi pszennymi bułeczkami, chrupiącymi bagietkami a ciemnym razowym chlebem. Nic w tym dziwnego – w końcu pieczywo stanowi podstawę naszej diety. Czy jednak leżące na sklepowych półkach i kuszące nas bochenki chleba to dobry wybór? Czy znajdziemy wśród nich wartościowe pieczywo bez zbędnych dodatków?

Chleb jest podstawą dobrze zbilansowanej diety i dostarcza naszym organizmom wiele istotnych składników, w tym witamin z grupy B i E oraz substancji mineralnych – sodu, potasu, żelaza, wapnia, magnezu czy fosforu. Dobry, wypiekany na prawdziwym zakwasie chleb może być cennym składnikiem naszego jadłospisu. Na co należy zwracać uwagę kupując pieczywo?

Czytaj etykiety!

Zawsze, gdy po raz pierwszy decydujesz się na zakup pieczywa, sprawdzaj jego skład. Im jest krótszy, tym lepiej. Powinien być pozbawiony sztucznych dodatków, konserwantów i  barwników. Dobry chleb zawiera mąkę, wodę, zakwas lub drożdże oraz sól. Należy unikać składników, które są dodawane przez producentów pieczywa z oszczędności, takich jak karmel, dzięki któremu bochenek ma atrakcyjny, złocisty kolor i wydaje się konsumentom zdrowszy.

Prawdziwy zakwas

Dobry chleb powinien być tworzony na zakwasie. Wówczas mą zbitą konsystencję i nie kruszy się pod naciskiem noża. Wysokiej klasy chleb tworzony na tradycyjnym zakwasie i bez użycia polepszaczy znajdziesz na przykład w cieszącej się uznaniem klientów piekarni Dobry Chleb we Wrocławiu.

Testuj i oceniaj surowo

Nie warto wracać do miejsca, w którym kupiłeś chleb barwiony karmelem lub który kruszył się podczas krojenia. Pamiętaj także, że dobry chleb żytni powinien być wilgotny i zbity, natomiast prawdziwe pieczywo razowe musi mieć kształt foremki, ponieważ znajdujący się w cieście błonnik sprawia, że ciasto się rozlewa i dlatego wypiekane jest w formach. Zawsze sprawdzaj także termin przydatności do spożycia, który powinien wynosić zaledwie kilka dni, a nie tygodni.

Świeże pieczywo z dobrej piekarni jest nie tylko zdrowe, ale także cieszy nasze podniebienia walorami smakowymi. Regularnie spożywany wysokiej jakości chleb poprawia pamięć, chroni przed nowotworami i dzięki dużej zawartości kwasu foliowego wzmacnia organizm pań w ciąży. Pieczywo razowe lub żytnie syci na długo, dlatego może zapobiegać otyłości. Kupuj chleb w zaufanej piekarni, a zyskasz pewność, że codziennie na Twoim stole pojawi się bochenek najwyższej jakości, wypiekany z naturalnych składników, bez dodatku konserwantów i innych zbędnych ulepszaczy.


Opracowanie:
Wrocław, Jedności Narodowej 88
tel. 71 322 19 49
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz