Artykuł sponsorowany

Piwa regionalne – dlaczego są tak wyjątkowe?

Piwa regionalne – dlaczego są tak wyjątkowe?

Piwa regionalne cieszą się obecnie ogromną popularnością wśród smakoszy tego trunku. W wielu obszarach naszego kraju powstają małe browary, zajmujące się produkcją piwa z lokalnych receptur. Dzięki temu odwiedzający region goście mogą spróbować piw lokalnych o unikalnym aromacie i niepowtarzalnym smaku. Gdzie tkwi tajemnica wyjątkowości tych trunków i dlaczego warto włączyć te do oferty lokalu?

Czym są piwa regionalne?

Piwa regionalne to trunki charakterystyczne dla danego regionu. Produkowane są w małych browarach, a niekiedy w domach piwowarów z zastosowaniem tradycyjnych metod warzelnictwa. Od popularnych piw koncernowych odróżnia je oryginalna receptura, pełni naturalny skład, a także w tradycyjny sposób produkcji oparty na naturalnym procesie fermentacji.

Historia piw regionalnych w naszym kraju sięga czasów przed II wojną światową, gdy w każdym mieście działał przynajmniej jeden browar, w którym produkowano piwo skierowane do lokalnych klientów i odwiedzających miasto gości. Dopiero po zakończeniu wojny powstawać zaczęły duże koncerny, a małe browary utraciły swoją silną pozycję.

Z tego względu przez wiele lat klienci mieli do wyboru jedynie piwa koncernowe, które zazwyczaj były lagerami lub pilsami, różniącymi się jedynie nieznacznie w smaku. Na szczęście w ostatnich latach zainteresowanie lokalnymi produktami wzrosło, dlatego regionalne browary oferują klientom coraz szerszą ofertę wyjątkowych piw.

Czy warto zainwestować w regionalne specjały?

Jeśli jesteś właścicielem baru, hotelu lub lokalu gastronomicznego na pewno nie uszło Twojej uwadze, że zarówno klienci lokalni, jak i przyjeżdżający do miejscowości gości coraz częściej pytają o możliwość skosztowania regionalnych piw. Świadomość klientów odnośnie jakości wyrobów alkoholowych rośnie i poszukują oni wyjątkowych, niedostępnych w innych rejonach trunków. Z tego względu warto wzbogacić swój asortyment o lokalne produkty, w tym oczywiście piwa regionalne.

Hurtownie alkoholi, takie jak działająca w rejonie łódzkim firma Zofmar Bis oferują barom i lokalom gastronomicznym szeroki wybór piw regionalnych od lokalnych zakładów i piwowarów. Dzięki inwestycji w takie napoje nie tylko uatrakcyjnisz ofertę swojego lokalu, ale również dasz swoim gościom to, co najlepsze. Co więcej, wspieranie małych lokalnych browarów to inwestycja, która na pewno się opłaci – dzięki tej wyjątkowej współpracy atrakcyjność regionu w oczach odwiedzających go gości wzrasta, a Ty cieszyć się możesz większą klientelą, która z zadowoleniem spędzać będzie wieczory w Twoim lokalu, rozkoszując się smakiem piwa kraftowego.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz