Artykuł sponsorowany

Owoce i warzywa zamknięte w słoikach - idealny pomysł na zimę

Owoce i warzywa zamknięte w słoikach - idealny pomysł na zimę

Każdy wie, jaki zbawienny wpływ na nasze zdrowie mają owoce i warzywa. Jak wskazują wyniki badań, owoce i warzywa są niezbędne w utrzymaniu prawidłowego samopoczucia i zdrowej diety. Są źródłem wielu witamin, a dodatkowo ich smak jest wyjątkowy. Można je kupić przez cały rok, jednak najlepiej smakują w sezonie. Zimą dostarczamy naszemu organizmowi mniej witamin, dlatego warto pomyśleć o przetworach, które są bogactwem zdrowia i urozmaiceniem potraw.

Zadbaj o siebie

Aktualna piramida żywieniowa informuje, że podstawą zdrowego funkcjonowania człowieka jest spożywanie warzyw i owoców. Mają niewiele kalorii, ale zawarte w nich cenne składniki mineralne, polifenole oraz witaminy, wzbogacają naszą dietę. Ponadto chronią nas przed rozwojem wielu chorób, takich jak cukrzyca, nadciśnienie i nowotwory, ale również są zabezpieczeniem przez wieloma przewlekłymi, niezakaźnymi chorobami.

Po owoce i warzywa powinniśmy sięgać najczęściej jak się da. Należy pamiętać, że te produkty powinny stanowić połowę tego, co jemy w ciągu dnia, oczywiście z zachowaniem odpowiednich proporcji – ¾ stanowią warzywa a resztę owoce.

O przetwórstwie

Przetwórstwo warzyw i owoców to wieloletnia tradycja. Najchętniej przygotowujemy takie przetwory jak: przeciery, dżemy, powidła, konfitury, kiszonki oraz soki. Istnieje wiele firm na rynku, takich jak La Vita, które oferują najwyższej jakości przetwory.

Biorąc pod uwagę, że surowce, poddaje się obróbce kulinarnej, przede wszystkim chodzi o działanie wysokim temperatur, mogą ulec pogorszeniu. Warto jednak widzieć, że niektóre z zastosowanych procesów mają znaczny wpływ na nasze żywienie. Przykładowo – wysoka temperatura może również niszczyć drobnoustroje chorobotwórcze, co dodatkowo minimalizuje ryzyko problemów zdrowotnych.

Kiszonki dla każdego

Proces kiszenia polega na fermentacji bakterii mlekowej. W surowcu znajdują się cukry, które są rozkładane przez kwas mlekowy. Takie rozwiązane sprawia, że spada pH środowiska i nie rozwijają się szkodliwe mikroorganizmy. Kwas mlekowy ma działanie konserwujące, więc kisić można takie produkty jak: warzywa korzeniowe, czy najbardziej popularne ogórki i kapustę.

Odpowiednio przygotowane kiszonki są dla każdego bezpieczne. Zachowują swoją wartość odżywczą i dostarczają organizmowi witamin. Sfermentowane produkty stanowią naturalne oraz podstawowe źródło przydatnej mikroflory i mikroflory probiotycznej. Prozdrowotne właściwości potwierdzają liczne badania naukowe w tym zakresie.

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz