Oryginalny kebab turecki – co warto wiedzieć?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że kebab jest jednym z najpopularniejszych, jeżeli nie najpopularniejszym daniem wybieranym przez społeczeństwo, jeżeli chodzi o posiłki spożywane na mieście. Swoją popularność zawdzięcza unikatowym walorom smakowym, które są w stanie zaspokoić wymagania nawet najbardziej wymagających klientów. Gdy jednak skupimy się na początkach kebabu, jego forma wyglądała nieco inaczej niż dziś. Co warto wiedzieć na ten temat?
Kebab turecki – zarys historyczny
Oczywiście początków tego dania można dopatrywać się już w starożytności. Turcy stosunkowo szybko zauważyli, że mocno spieczone i umiejętnie skrawane mięso baranie charakteryzuje się innymi walorami smakowymi, niż w przypadku standardowego serwowania baraniny. Dlaczego była to właśnie baranina? Chodzi o religię, która wręcz zabrania wyznawcom islamu spożywania mięsa wieprzowego. W przeciwieństwie do tego, co można zaobserwować współcześnie, w początkowej fazie mięso na kebab nie było mielone do tego stopnia. Według podań pierwszy kebab wymyślony został nieco z przypadku i zaserwowany jednemu z Sułtanów. Zasmakował mu na tyle, że do dziś danie to jest jednym z najpopularniejszych na świecie.
Są restauracje, którym zależy na podtrzymaniu tej tradycji. Mowa tu o restauracjach takich jak Enka Kebab. Dzięki swojemu ogromnemu doświadczeniu oraz wykwalifikowanej kadrze kucharzy firma od lat zapewnia klientom doznania kulinarne na najwyższym poziomie. Poza miłą atmosferą obsługi klienci mogą liczyć na dowóz zamówień do domu oraz niezliczoną ilość dodatków. Jakie jeszcze czynniki wyróżniają prawdziwy kebab turecki?
Kebab kiedyś i dziś