Olej z czarnuszki – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Olej z czarnuszki – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Czarnuszka, nazywana też czarnym kminkiem, to roślina znana ze swoich dobroczynnych właściwości. Jej najbardziej skoncentrowaną formą jest olej, którego 1 łyżeczka odpowiada około dwóm i pół łyżeczki ziaren. Czy wiesz, że był on stosowany już za czasów władców starożytnego Egiptu? Przeczytaj, jakie właściwości ma olej z czarnuszki. Dowiedz się, jak i kiedy najlepiej go stosować.

Właściwości oleju z czarnuszki

Nie bez powodu olej z czarnuszki nazywany jest "złotem faraonów". Ma on wiele wspaniałych właściwości, między innymi:

  • wzmacnia odporność,
  • ma silne działanie antybakteryjne,
  • wykazuje właściwości przeciwgrzybicze,
  • wspiera leczenie raka trzustki, płuc i glejaka,
  • zmniejsza intensywność chorób wątroby,
  • wspiera walkę z cukrzycą typu II,
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienia,
  • zmniejsza ból głowy i zatok.

Olej z czarnuszki – kiedy stosować?

Kto powinien stosować olej z czarnuszki? O jego dodaniu do codziennej diety powinny pomyśleć osoby chorujące na:

  • przewlekłe zapalenie zatok,
  • alergię, astmę,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • zapalenie oskrzeli,
  • podwyższone ciśnienie krwi,
  • wysoki poziom złego cholesterolu,
  • trądzik, atopowe zapalenie skóry, liszaj, łupież.

Olej z czarnuszki można kupić w aptekach, a także w niektórych sklepach zielarskich. Jego cena wynosi od 20 do 50 złotych, w zależności od pojemności oraz producenta. 

Jak dawkować olej z czarnuszki?

Bezpieczna dawka oleju z czarnuszki to 1-2 łyżeczki dziennie. Dawkowanie można jednak zacząć od mniejszej dawki, na przykład pół łyżeczki na dobę.

Wprowadzając olej do swojej diety, należy pamiętać, aby nie stosować go na czczo, tylko spożywać wraz z posiłkiem.

Olej z czarnuszki na włosy i skórę twarzy

czarnuszka

Olej z czarnuszki (a także inne preparaty przygotowywane z jej nasion) może być także stosowany zewnętrznie, np. na skórę oraz włosy.

Będzie pomocny w przypadku leczenia zmian alergicznych, np. egzemy, wyprysków czy podrażnień a także atopowego zapalenia skóry, trądziku, łupieżu czy zmian wywołanych ukąszeniami owadów.

Preparaty i kosmetyki na bazie nasion z czarnuszki służą również poprawie elastyczności skóry, oczyszczają twarz, mogą być stosowane do masażu i ochrony przed słońcem.

Olej z czarnuszki stosowany na skórę głowy może pomóc w walce z łupieżem, zapobiec wypadaniu włosów i łysieniu. Pobudza on porost nowych kosmyków, dzięki czemu są one mocniejsze i  gęstsze. Wykorzystywany do olejowania włosów sprawi, że będą one gładkie i błyszczące.

Olej z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki jest lekko gorzkawy w smaku, ma intensywny i korzenny zapach. Możemy wykorzystać go również w kuchni. W jaki sposób? Na przykład w sałatkach, kaszach i innych potrawach, gdzie można go stosować bez konieczności podgrzewania.

Do pieczywa, mięs czy marynat lepiej wykorzystać całe nasiona czarnuszki. Takie ich zastosowanie znane jest już od dawna w kuchni indyjskiej, egipskiej i na środkowym Wschodzie. Czarnuszka jest m.in. składnikiem curry i łagodniejszym dla żołądka zamiennikiem pieprzu.

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz