Artykuł sponsorowany

Odmiany kukurydzy idealne na kiszonkę

Odmiany kukurydzy idealne na kiszonkę

Kiszonka z kukurydzy to pasza dla krów, która zapewnia wysoką mleczność i mięsność, a także utrzymuje zwierzęta w dobrej kondycji w miesiącach zimowych, kiedy brak świeżej zielonki. Aby kiszonka była wartościowa, warto wybierać odmiany kukurydzy stworzone z myślą o zakiszaniu. Z tego tekstu dowiesz się, jakie odmiany kukurydzy są idealne na kiszonkę, a także jak zadbać o wysoki i stabilny plon.

Jaka powinna być idealna kiszonka?

Kiszonka jest wartościową paszą dla krów z wielu powodów. Zawiera odpowiednią ilość węglowodanów, które dostarczają zwierzęciu energii i sprzyjają utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. Jest bogata w mikroelementy, dzięki czemu zwierzę pozostaje w dobrym zdrowiu. Jest też chętnie jedzona i łatwo trawiona, co jest szczególnie ważne przy wrażliwych układach trawiennych przeżuwaczy. Wysokiej jakości kiszonka pozwoli uniknąć problemów ze strony układu pokarmowego, gazów, biegunek, będzie też sprzyjała utrzymaniu apetytu i mleczności. Same zalety!

Co wpływa na skład kiszonki? Co zrobić, aby była ona cennym źródłem składników pokarmowych dla krowy, a hodowca mógł szybko skarmiać zwierzęta i bezpiecznie przechowywać kiszonkę? Na to pytanie odpowiada specjalista z Limagrain - firmy specjalizującej się w nasiennictwie roślin rolniczych:

Przy wytwarzaniu kiszonki ważny jest zarówno dobór odmiany, jak i pielęgnacja kukurydzy, a także czas jej zbiorów i postępowanie z nią po ścięciu. Kukurydza powinna być nawożona oraz chroniona przed szkodnikami. Nie może być zbyt wilgotna ani sucha. Bardzo ważne jest jej dokładne rozdrobnienie, a następnie przechowywanie bez dostępu powietrza. Hodowca, który zadba o wszystkie te aspekty, może być pewien dobrej kondycji zwierząt przez cały rok oraz wysokiej mleczności. Troska o utrzymanie wysokiej jakości kiszonki procentuje!

Idealne odmiany kukurydzy na kiszonkę

Kukurydza przeznaczona na kiszonkę powinna odznaczać się stabilnością plonów oraz odpornością na szkodniki, szczególnie bakterie i grzyby, które mogłyby zainfekować całe zbiory i zrujnować wiele miesięcy pracy. Kukurydza kiszonkowa doskonale radzi sobie nawet w słabszych glebach i niestraszne jej trudne warunki pogodowe, które w Polsce nie są przecież niczym wyjątkowym. 

Odmiany kukurydzy na kiszonkę cechują się też specyficznym składem: wysoką zawartością skrobi i włókna. Dzięki temu kiszonka z takiej kukurydzy odznacza się dobrą strawnością i jest wydajną paszą. Szczególnie godne polecenia są nasiona kukurydzy kiszonkowej z linii LG Animal Nutrition, które stworzono z myślą o uzyskaniu jak najlepszego składu kiszonki przy wyjątkowo wysokim plonie i dużej odporności na szkodliwe czynniki glebowe, atmosferyczne oraz biologiczne - dla lepszej kondycji zwierząt, wysokiej mleczności i mięsności.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz