Artykuł sponsorowany

Obowiązkowe wyposażenie cukierni i piekarni

Obowiązkowe wyposażenie cukierni i piekarni


Kiedy zakładamy cukiernię, musimy przygotować się na sporą inwestycję. Ważny jest nie tylko estetyczny wygląd lokalu, a także odpowiednia prezentacja smakołyków, ale też spełnienie wszystkich wymogów sanitarnych. Jaki sprzęt będzie nam potrzebny?

Kiedy zakładamy cukiernię, musimy przygotować się na sporą inwestycję. Ważny jest nie tylko estetyczny wygląd lokalu, a także odpowiednia prezentacja smakołyków, ale też spełnienie wszystkich wymogów sanitarnych. Jaki sprzęt będzie nam potrzebny?

Część sprzedażowa i wystawowa - jakie meble?

Od dawien dawna wiadomo, że ludzie jedzą także oczami. Cukiernia to szczególne miejsce, w którym oczekujemy słodkich, ale też estetycznych smakołyków. Ważna jest ich ekspozycja. W tym pomogą odpowiednie regały piekarnicze, a także lady chłodnicze. Pozwolą one na utrzymanie czystości i świeżości produktu przez cały dzień, niezależnie od składników użytych do upieczenia ciastek czy pieczywa.


Ważne cechy lad i regałów.

Wybierając lady i regały, weźmy pod uwagę kilka aspektów. Pierwszym z nich powinna być funkcjonalność. Ważne jest, aby dany mebel było łatwo wyczyścić. Kolejna istotna rzecz, to materiał, który nie wchodzi w interakcję z jedzeniem. Najlepsze do przechowywania wyrobów cukierniczych będą szkło, drewno i wiklina. Jeśli decydujemy się na te materiały, zwróćmy uwagę na podatność na uszkodzenia. Jeden rodzaj drewna będzie trudniejszy do wgniecenia czy zarysowania, niż inny.

Trzeci aspekt to wygoda użytkowania. Ważne jest, aby towary z lady łatwo się wyciągało, ale też prosto wkładało lub dokładało. Jeśli cukiernia jest samoobsługowa, powinno się zwrócić uwagę na zamykanie i otwieranie drzwiczek - im bardziej będzie to automatyczne, tym mniej musimy martwić się o niefrasobliwość klientów pozostawiających je otwarte, narażając pieczywo na utratę świeżości.

Czwarty aspekt to design. Cukiernia powinna być spójna, jeśli chodzi o wystrój. Może być "staromodna" albo nowoczesna, industrialna, albo urządzona w konkretnym klimacie. Ważne jest, aby meble, które kupujemy do przechowywania pieczywa pasowały do całej reszty. Chodzi tu zarówno o ich kształt, kolor czy wielkość, a także wykorzystane w obudowie materiały.

Wszystkie sprzęty niezbędne do urządzenia takiego lokalu znajdziemy w specjalistycznym sklepie, takim jak Lemar. Dzięki zakupom w takim miejscu mamy pewność, że zakupione urządzenia spełniają najwyższe standardy i zapewniają świeżość produktom i bezpieczeństwo klientom.

Część kuchenna

W cukierni część kuchenna składa się zarówno z dużych maszyn piekarniczych, pieców i zmywarek, ze średniej wielkości blach do wypieków czy w końcu drobnych akcesoriów do kremu czy wykrajania ciasta. Wybierając je kierujmy się głównie ich parametrami związanymi z mocą i zużyciem wody, prądu i innych mediów. Ich design jest najmniej ważny - wszak jest to część poza zasięgiem wzroku klientów.

Dobre urządzenia cukiernicze pozwolą nam na pracę z małymi stratami materiałów, ekonomiczną i usprawniającą działania ludzi, a równocześnie bezawaryjną i nie powodującą przestojów. Wybierajmy sprzęty mądrze - jest to inwestycja na długie lata, która będzie miała jeden z kluczowych wpływów na sprzedaż naszych produktów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz