Artykuł sponsorowany

Niezwykle aromatyczne dania kuchni meksykańskiej

Niezwykle aromatyczne dania kuchni meksykańskiej

W polskich kuchniach nadal dominują tradycyjne przepisy, choć coraz częściej wybierane są potrawy rodem z Włoch czy odległego Meksyku. Kojarzące się głównie z czerwoną fasolą, kukurydzą i specyficzną ostrością meksykańskie dania stają się obecnie niezwykle popularne. Warto rozpocząć z nimi przygodę, wybierając renomowaną restauracją serwującą aromatyczne potrawy kuchni meksykańskiej.

Wyjątkowy placek

Jednym z podstawowych elementów kuchni meksykańskiej jest tortilla. To specyficzny, okrągły placek wykonywany zazwyczaj z mąki kukurydzianej lub pszennej, który stanowi bazę wielu potraw rodem z Meksyku. Może być też doskonałym uzupełnieniem dania i występować w formie pieczywa, tak jak chociażby w przypadku queso fundido. To podany na gorąco ser, który dodatkowo doprawiony jest chili oraz szczypiorkiem. Potrawa ta serwowana jest w dobrych restauracjach meksykańskich z nachosami z tortilli, stanowiącymi idealny dodatek. Placek z mąki kukurydzianej lub pszennej może też być z powodzeniem grillowany. W ten sposób wykorzystywany jest w tzw. quesadillas, czyli tortilli, na którą nakłada się kolejno ser i wybrane składniki, a następnie przykrywa kolejną warstwą placka. Restauracja Tele-Barek.pl, oferująca dania kuchni meksykańskiej, serwuje swoim gościom różne warianty dostępnego w quesadillas nadzienia – aromatyczna, pikantna kiełbasa chorizo w połączeniu z cebulą, kurczak, warzywa lub tuńczyk dają możliwość skomponowania ulubionej wersji tej przekąski. Charakterystyczne dla dań z Meksyku jest też burrito – jak dokładnie wygląda i z czego się składa?

Bogata kombinacja składników

Tortilla wykonana jedynie z mąki pszennej jest bazą do stworzenia wyjątkowego burrito. Na specjalnie przygotowany placek, po jego uprzednim podgrzaniu w celu zwiększenia elastyczności, nakłada się farsz. W zależności od konkretnego rodzaju burrito, może to być np. pikantna wieprzowina występująca w połączeniu z cebulą, papryką, ryżem meksykańskim i papryczkami jalapeno. Wersja ta określana jako el diablo jest wariantem przeznaczonym dla miłośników ostrzejszej wersji kuchni meksykańskiej. Dla smakoszy wolących nieco mniej emocji przy jedzeniu zaleca się burrito el polo. Zawinięty placek tortilli z mąki pszennej zawiera w tym wypadku farsz składający się z kawałków kurczaka, papryki i cebuli, ale też orzeźwiającego ananasa i sera. Również i w tym wypadku burrito serwowane jest z ryżem meksykańskim. Tradycyjne dania rodem z Meksyku nie muszą jednak składać się zawsze z tortilli – doskonałym przykładem jest papateka, czyli smażone ziemniaki z cebulą, boczkiem i papryką. Niesamowicie aromatyczne potrawy kuchni meksykańskiej, to doskonała propozycja dla osób gustujących w pełnym smaków jedzeniu, które z pewnością zaspokoi nawet największy głód.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz