Nie tylko ze śliwkami, czyli przepis na pyszne knedle z mięsem

Nie tylko ze śliwkami, czyli przepis na pyszne knedle z mięsem

Czy wiesz, że knedle wcale nie pochodzą z Czech? Wbrew obiegowej opinii danie to powstało w Niemczech, gdzie zazwyczaj podawane jest w wariancie mięsnym. W przeciwieństwie do naszych zachodnich sąsiadów, w Polsce uwielbiamy wersje na słodko nadziewane śliwkami, morelami czy truskawkami. Poznaj sprawdzone przepisy na pyszne kluski z mięsem. Sprawdź, jak przygotować doskonałe ciasto i smaczny farsz na słono.

Jak zrobić knedle z mięsem? Ważne wskazówki

Popularna mączna poprawa przygotowywana na słodko i słono. W kuchni niemieckiej znane jako Knödl danie podawane jest zazwyczaj w wersji mięsnej. Na polskich stołach znajdziemy przede wszystkim knedle z owocami, które najczęściej przygotowujemy latem – w porze zbiorów. Do nadzienia często wykorzystywane są dostępne na targach czy w hurtowniach spożywczych śliwki oraz truskawki. Poza znanymi połączeniami warto jednak sięgać po nieoczywiste smaki i zaskakujące dodatki.

Podstawą wszystkich sprawdzonych przepisów na knedle z mięsem lub owocami jest ciasto. Istnieją dwa najpopularniejsze sposoby przygotowania masy – jeden z nich wymaga użycia ugotowanych wcześniej ziemniaków, drugi zaś bazuje na serze lub jego połączeniu z kartoflami. Czasem wyrabia się bazę z kaszy manny, namoczonego w mleku pieczywa czy nawet wątróbki. W niektórych krajach do tradycyjnych klusek wykorzystuje się czerstwe bułki (czeskie knedliczki) lub drożdżową pulpę.    

O czym warto pamiętać, przygotowując knedle? Jeśli chodzi o ziemniaki, to powinniśmy ugotować je dzień wcześniej lub skorzystać z resztek obiadowych. Choć formowanie możemy ułatwić sobie przy użyciu mąki, to należy mimo wszystko ograniczyć jej ilość. Proszek możesz dosypać również do wody, dzięki czemu zapobiegniesz przywieraniu dania do dna garnka. Gotowe kluski z mięsem czy owocami powinniśmy umieścić w dużym naczyniu bez przykrycia. Do ich wyjmowania najlepiej wykorzystać szeroką łyżkę cedzakową. Czas gotowania zależy od wielkości i rodzaju knedli.   

jak zrobić knedle

Przepis na knedle z mięsem

Owocowe nadzienie najlepiej sprawdza się w sezonie, kiedy mamy dostęp do świeżych truskawek, malin czy śliwek. Jesienią czy zimą rośnie zaś zapotrzebowanie na bardziej pożywne potrawy. Dlatego też w tym okresie coraz większą popularnością zaczynają cieszyć się wyjątkowo treściwe knedle ziemniaczane z mięsem. Okazuje się, że 100 g takiego produktu, to nawet 150 kcal. Poznaj najlepszy przepis na wyjątkowe pyzy.

Proste knedle z nadzieniem mięsnym

Marzysz o tradycyjnym polskim obiedzie? W takim razie wypróbuj poniższy przepis. Do przygotowania mięsnych knedli potrzebujesz:

1. Do ciasta ziemniaczanego:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczkę soli.

2. Do nadzienia:

  • 500 g ugotowanego mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego;
  • 1 cebulę,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól i pieprz.

3. Do okrasy:

  • 2 łyżki oleju;
  • 1 cebulę;
  • boczek.

Cały proces rozpoczynamy od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach do miękkości – ten prosty zabieg sprawia, że warzywa pochłaniają mniej wody, przez co gotowa masa będzie bardziej sypka. To właśnie od samych kartofli zależy bowiem końcowy efekt. Powinniśmy wybierać zawierające dużo skrobi, mączyste gatunki (np. Ibis czy Bryza). W tym czasie przyrządzamy również farsz do klusek – obieramy i drobno kroimy cebulę, a następnie smażymy ją na patelni aż do zeszklenia. Tak przygotowaną łączymy ze zmielonym mięsem, jajkiem i przyprawami.

Przystępujemy do uformowania ciasta na knedle z mięsem. Ugotowane ziemniaki obieramy i mielimy w maszynce/prasce/grubym sicie. Do masy dodajemy sól, jajka oraz mąkę i wyrabiamy na jednolitą formę. Następnie układamy ją w formie wałków i dzielimy na kilkucentymetrowe kawałki. Z każdego tworzymy okrągłe placuszki, nakładamy porcję nadzienia i formujemy kulki. Pamiętajmy, aby zbyt długo nie zagniatać ciasta, ponieważ może okazać się zbyt twarde i zbite.

Kluski wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy je przez 4-5 minut. Gotowe pyzy podajemy ze skwarkami z boczku i zrumienionej cebuli. Jeżeli zdecydujemy się na knedle z mięsem z kurczaka, to powinniśmy pamiętać, aby dodać do farszu kawałek tłustego boczku – inaczej nadzienie może okazać się zbyt suche.   

mięsne knedle

Z czym można podawać knedle z mięsem? Choć kluski są samodzielnym daniem, to warto uzupełnić je ciekawymi dodatkami. Bardzo często w wydaniu słonym podaje się pyzy, tak jak w powyższym przepisie z omastą na bazie cebuli i boczku (można wykorzystać również słoninę). Warto zaserwować je również z tartym żółtym serem, podsmażoną bułką tartą czy kleksem kwaśnej śmietany. W wielu domostwach przygotowuje się również specjalne sosy i gulasze do polania gotowej potrawy.

Sprawdź również inne przepisy na knedle ze śliwkami i nie tylko.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży