Artykuł sponsorowany

Nie koniecznie ruskie. Jakie pierogi oferują nam pierogarnie?

Nie koniecznie ruskie. Jakie pierogi oferują nam pierogarnie?

Właściwie w każdej kuchni świata znajdziemy pierogi.  Gruzini mają swoje chinkali, Chińczyki Jiaozi i Dim Sum, a Litwini mają kibiny. W naszej kuchni również nie brakuje pierogów. Ruskie, leniwe, z kapustą i grzybami, z owocami. Drożdżowe bądź z tradycyjnego ciasta. Gotowane w wodzie, na parze, smażone i pieczone. Możliwości jest bardzo wiele. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Bogate menu

Obecnie pierogarnie oferują nie tylko nasze tradycyjne pierogi. W ofercie wielu restauracji można znaleźć te z różnych zakątków świata. Oferta jest bardzo bogata. Związane jest to zapewne z wysokimi wymaganiami klientów, którzy lubią próbować coraz to nowych smaków. Można znaleźć pierogi dla mięsożerców i dla jaroszy. Pierogarnie oferują także pierogi wegańskie. Serwują pierogi z soczewicą i z kaszą, bobem czy z ziołami. Ciekawą propozycją są pierogi z miętą, serwowane np. przez Pierogarnia Zamojska. Elżbieta Blaszyńska. Coraz więcej restauracji stawia na sezonowość produktów i oprócz samych pierogów proponuje dania z sezonowych warzyw i owoców. Tak więc w okresie wiosenno – letnim możemy liczyć na pierogi z truskawkami czy jagodami, podawane np. z prażonymi migdałami, w towarzystwie kwaśnej śmietany, czy na aksamitny krem ze szparagów. Jesienią nasze podniebienia zadowolą pierogi  z ciasta dyniowego z farszem grzybowym albo na słodko z nadzieniem orzechowym polane złocistym miodem. Zimą możemy pokusić się o pyszne drożdżowe pierogi z farszem z pieczonych kasztanów i dopieścić nasze podniebienia słodkim i aromatycznym grzańcem. Albo skosztować pasztecików mięsnych bądź krokietów z wybranym przez siebie z menu farszem, które popijemy rozgrzewającym, pikantnym czerwonym barszczem.

Na miejscu i na wynos

Poza tym, że możemy zjeść smacznie na miejscu, mamy możliwość zamówienia jedzenia na wynos. Wiele pierogarni prowadzi również działalność cateringową. Szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy cieszą dużym zainteresowaniem. Zamawiając pierogi z dobrej i sprawdzonej restauracji , czy to z kapustą i grzybami, czy też z kaszą, mamy pewność, że będą wszystkim smakować, a my zaoszczędzimy przy tym czas. Oprócz pierogów możemy zamówić także inne dania. W zależności od okazji mogą to być  wszelkiego rodzaju zupy takie jak np. rosół, barszcz czerwony, zupa grzybowa, dania mięsne w postaci np. zrazów wołowych czy wieprzowych, kotletów, klopsików czy sałatki i bukiety surówek.

 Jeśli nie mamy ochoty robić imprezy w domu, możemy ją zorganizować w pierogarni. Nie musimy martwić się o gotowanie i sprzątanie i mamy pewność, że goście będą najedzeni i zadowoleni.

Opracowanie:
Zamość, Partyzantów 9
tel. 84 627 12 75
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz