Artykuł sponsorowany

Najlepsze produkt na steki? Sprawdź, co polecają specjaliści z firmy Sprzedaż Mięsa!

Najlepsze produkt na steki? Sprawdź, co polecają specjaliści z firmy Sprzedaż Mięsa!

Stek to nie tylko jedna z najbardziej rozpoznawalnych, ale także najsmaczniejszych potraw. Danie to – choć niezwykle trudne w należytym przygotowaniu – cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W tym przypadku walory kulinarne zależą przede wszystkim od jakości wykorzystanego mięsa oraz od sposobu przygotowania. Co zatem polecają najlepsi specjaliści z branży?

Polędwica czy antrykot?

Najintensywniejsze w smaku steki przyrządza się oczywiście z mięsa wołowego. Z jakiej konkretnie części? Zarówno wśród profesjonalistów, jak i tych, którzy gotują w domach, największą popularnością cieszą się 2 opcje. Mowa tutaj oczywiście o polędwicy oraz o antrykocie. Czy o którejś z wymienionych propozycji da się powiedzieć, że jest lepsza? Jak podkreślają doświadczeni fachowcy z firmy Sprzedaż Mięsa, bardzo trudno pokusić się o jednoznaczną odpowiedź na tak postawione pytanie.

Polędwicę z pewnością należy uznać za szlachetniejszy – a w zasadzie najszlachetniejszy – gatunek wołowiny. Charakteryzuje się ona niezwykle delikatnym smakiem, który potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. W antrykocie natomiast znajduje się więcej tłuszczu, dzięki czemu jest bardziej aromatyczny i nieco łatwiejszy w przyrządzeniu. W przypadku polędwicy wołowej trzeba również wspomnieć o tym, że jej cena nierzadko przekracza 100-110 zł/kg, dlatego też nie jest to mięso, które sprawdzi się jako produkt do nauki przygotowywania steków. Co jeszcze warto wiedzieć?

Przyrządzanie steków – na czym polega największa trudność?

Czytając przepisy na przygotowanie steków, można odnieść wrażenie, że cała procedura jest banalnie prosta. Po wyjęciu z lodówki mięso należy doprowadzić do temperatury pokojowej, a następnie obsmażyć po kilka minut na każdej ze stron – w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chce się osiągnąć. Diabeł tkwi jednak w szczegółach. O tym, czy uda się osiągnąć zamierzone rezultaty decydują dosłownie sekundy. Wiele kontrowersji dotyczy także tego, czy przed smażeniem steki należy delikatnie osolić, czy też nie?

Fachowcy z firmy Sprzedaż Mięsa słusznie zaznaczają, że ze względu na swoje właściwości sól wyciąga wodę z mięsa. Sprawia to, że staje się ono twardsze, a na jego powierzchni pojawia się charakterystyczna skorupka. Jak to zwykle w przypadku kuchni bywa – taki stan rzeczy niektórym odpowiada, a niektórym nie. Nie zmienia to jednak faktu, że przyrządzanie steków jest sztuką, którą z pewnością warto opanować. Tak wykwintne danie to doskonała propozycja na wystawy obiad dla rodziny lub przyjaciół. 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz