Artykuł sponsorowany

Najlepsze polskie wędliny w masarni Szwagros

Najlepsze polskie wędliny w masarni Szwagros

Wędlina to wyposażenie lodówki każdego Polaka. Nie wyobrażasz sobie bez niej kanapki? Najbardziej lubisz tą swojską, wytwarzaną własnoręcznie? Nie musisz się już męczyć! Zakład Przetwórstwa Mięsnego Szwagros od lat gwarantuje wspaniały, domowy smak wyrobów. Na rynku istnieje mnóstwo różnych rodzajów wędlin. Warto wiedzieć czym kierować się przy wyborze smakołyków. Dowiedz się jak wybierać te najlepsze jakościowo.

Jak wygląda produkcja wędlin?

Wędliny dostępne na rynku różnią się smakiem, obróbką, wyglądem, składem. Każdy ma swoje preferencje. Są chętnie wybierane, ponieważ szybko się je przygotowuje, a te wysokiej klasy bardzo zdrowe. Zapraszając gości, kładziesz na stole półmisek pełen przeróżnych smakołyków? A każdego ranka szykujesz na śniadanie pyszne kanapki? Aby wybrać najlepszą wędlinę, warto wiedzieć coś o sposobach jej produkcji. Producenci wędlin wykorzystują mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe, które następnie jest mocno rozdrabniane i łączone z innymi składnikami. W zakładzie SZWAGROS wykorzystywane są wciąż unowocześniane technologie i stałe szkolenia pracowników, dzięki czemu produkowane wyroby są najwyższej jakości. Do rozdrobnionego surowca dodawane są przyprawy oraz mieszanki peklujące.

Zakłady masarskie zajmują się również produkcją wędlin nierozdrobnionych np. schabu, szynki. Kupując taki produkt, zwróć uwagę na etykietę wędliny. Te wysokiej klasy, produkowane w dobrych zakładach mięsnych powinny mieć krótki skład oraz nie zawierać sztucznych wypełniaczy takich jak białko sojowe czy skrobia ziemniaczana.

Jakie wędliny powinniśmy kupować?

Według raportów Polacy zjadają około 74 kg mięsa rocznie. Najczęściej sięgają po drób oraz wieprzowinę. Coraz częściej również sięgają po wędliny. Cenisz sobie smak tradycyjnych wyrobów bez dodatków utleniaczy i chemicznych wypełniaczy? Zastanawiając się nad wyborem odpowiedniej wędliny, warto kierować się najlepszym składem. Przede wszystkim:

  • Unikaj symbolu E 250 na etykietach produktów. Symbolem tym oznaczony jest nitryt, który jest popularnym dodatkiem do wędlin.
  • Szukaj przetworów tradycyjnych, najzdrowsze będą różne wędzonki oraz wędliny nierozdrobnione, ponieważ charakteryzują się one najmniejszą ilością dodatków.
  • Sprawdzaj producenta wybieranego produktu. Dowiaduj się skąd pochodzi wykorzystane do produkcji wędlin mięso, oraz czy przy ich wytwarzaniu wykorzystuje się wymogi unijne.
  • Zwracaj uwagę na skład etykiety: im więcej gramów mięsa w 100 gramach produktu, tym lepiej.
  • Ważnym wyznacznikiem jakości wędliny jest również jej cena. Wybierając najtańsze produkty musisz liczyć się również z ich niską jakością, oraz wysokim odsetkiem wypełniaczy i konserwantów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz