Artykuł sponsorowany

Najczęstsze błędy popełniane przy korzystaniu z firmowych ekspresów do kawy

Najczęstsze błędy popełniane przy korzystaniu z firmowych ekspresów do kawy

Kawa to jeden najpopularniejszych i najchętniej wybieranych ciepłych napojów. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia pracy bez tak zwanej małej czarnej. Właśnie z tego względu bardzo często pracodawcy decydują się na zakup ekspresu do firmy. Okazuje się jednak, że korzystanie ze sprzętu może sprawiać pewne problemy, które najczęściej wynikają z niewiedzy pracowników. Sprawdź, jakie błędy zdarzają się podczas eksploatacji urządzenia.

 

Dopasowanie odpowiedniej kawy – to podstawa

 

Ekspresy do kawy dzielą się na urządzenia, które wykorzystują specjalne kapsułki lub standardową kawę ziarnistą bądź mieloną. Niektóre z nich wyposażone są dodatkowo we wbudowany młynek, dzięki czemu nie trzeba mielić ziaren oddzielnie, a jest to część procesu, za który odpowiada ekspres. Jeżeli jednak urządzenie wykorzystuje gotową, mieloną kawę, to bardzo ważne jest odmierzenie jej odpowiedniej ilości, ponieważ zbyt duża dawka w tym przypadku może prowadzić do awarii sprzętu.

 

Specjalista z firmy Serwis Ekspresów Good Caffeine zauważa: 

Częstym błędem w przypadku wyboru kawy do ekspresu jest zakup nieodpowiednich mieszanek. Ekspresy automatyczne nie są przystosowane do produktów smakowych, do których zwykle dodaje się specjalne substancje. Te mogą wpływać na uszkodzenia sprzętu, o czym warto pamiętać podczas jego użytkowania – podkreśla.

 

Brak czyszczenie lub odkamieniania ekspresu

 

Utrzymanie ekspresu w czystości to absolutna podstawa, która przekłada się na jego żywotność. W tym przypadku nie wystarczy jednak tylko mycie urządzenia po całym dniu. Podczas jego użytkowania, nawet pomimo zastosowanych filtrów, na poszczególnych elementach odkłada się kamień. Sprzęt zwykle informuje użytkownika, kiedy niezbędne jest odkamienianie. Można je wykonać za pomocą różnych preparatów:

  • specjalnych tabletek,
  • płynów odkamieniających.

 

Żeby utrzymać ekspres do kawy w dobrym stanie, należy tuż po pojawieniu się komunikatu przystąpić do działania. Zwykle w firmie jednak nikt nie poczuwa się do tego obowiązku. Dlatego właściciele firm coraz częściej korzystają z usług serwisów, które raz w miesiącu przyjeżdżają do placówki, sprawdzają urządzenie i wykonują niezbędne czynności związane z kompleksowym czyszczeniem i odkamienianiem.

 

Podstawowe błędy popełniane w trakcie pracy ekspresu do kawy

 

Niektóre błędy podczas użytkowania ekspresu do kawy wynikają z braku podstawowej wiedzy na temat sprzętu. Dotyczy to między innymi takich kwestii, jak regulacja mielenia ziaren. Pod żadnym pozorem nie powinno zmieniać się ustawień w momencie, kiedy ekspres przygotowuje napój. Może to prowadzić do bardzo poważnych i trwałych uszkodzeń komponentów, których naprawa będzie bardzo kosztowna.

 

Inną, równie częstą kwestią, jest uzupełnianie wody w zbiorniku. To powinno odbywać się przy wyłączonym ekspresie. Jeżeli pojemnik jest wyjmowany, to warto zdemontować go, napełnić ciecz i dopiero założyć. Wówczas ogranicza się ryzyko ewentualnego zalania sprzętu, co w momencie, kiedy ten byłby włączony, grozi niebezpieczeństwem nawet w postaci porażenia prądem.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz