Artykuł sponsorowany

Meble nierdzewne na zamówienie czy produkowane seryjnie – co wybrać?

Meble nierdzewne na zamówienie czy produkowane seryjnie – co wybrać?

Jak w każdym biznesie tak i w gastronomii czas realizacji zamówienia ma ogromne znaczenie. Kucharze muszą przygotować setki potraw w ograniczonym czasie. Naczynia, patelnie i garnki nierzadko z dużym obciążeniem szurają po powierzchni mebli kuchennych. Wiele razy dziennie żrące roztwory soli, np. w postaci zupy wylewają się na powierzchnię stołów czy lad. Jak widać, meble gastronomiczne nie mają łatwego życia.

Produkcja seryjna a meble na zamówienie

Podstawowa różnica w tym, jak wygląda produkcja seryjna mebli nierdzewnych, a jak wykonuje się meble ze stali nierdzewnej na zamówienie, leży w wykorzystanym materiale. W produkcji seryjnej zazwyczaj stosuje się tańsze i mniej trwałe gatunki stali nierdzewnych – jak np. stal ferrytyczną. W realizacjach indywidualnych natomiast głównie stal austenityczną, która jest dopuszczona do użytku w gastronomii przez normy HACCP czy SANEPID w gatunku AISI 304, a nawet AISI 316L. Stal AISI 304 dzięki maksymalnej zawartości węgla 0,08% oraz co najmniej 18% chromu i 8% niklu sprawia, że ma ona znacznie lepsze właściwości antykorozyjne i higieniczne niż stale ferrytyczne. Stal 316L ze względu na bardzo wysoką cenę materiału stosuje się rzadko, stosuje się ją w  miejscach mocno narażonych korozję wżerową spowodowaną solą lub innymi związkami chemicznymi. W większości wypadków wystarcza gatunek AISI 304.

Innym czynnikiem wpływającym na zminimalizowanie ceny produktów seryjnych jest grubość materiału. Grubość blachy stosowanej do wykonania blatów ma duże znaczenie na cenę, ale i na wytrzymałość na trudne warunki, szczególnie gdy zastosowano słabsze gatunki stali nierdzewnej. W produkcji seryjnej stosuje się  zwykle blachy o grubości 0,6-0,8 mm.

 Atuty mebli stalowych na zamówienie

Inne podejście mają firmy wykonujące realizacje według projektu klienta. Jedną z takich firm jest wrocławska firma ERKA - Producent wyrobów ze stali na zamówienie. Jest to firma rodzinna, która od wielu lat wykonuje:

  •  meble gastronomiczne,
  •  okapy gastronomiczne,
  • stoły ze stali nierdzewnej,
  • szafki i regały,
  • i wiele innych wyrobów ze stali nierdzewnej i aluminium na zamówienie klienta.

Realizacje wykonuje z surowców wyprodukowanych w Europie, co daje gwarancję jakości materiału. Grubości blach kształtowników dobiera się do potrzeb klienta i zazwyczaj są one większe niż 1 mm.

Ma to też duży wpływ na sztywność konstrukcji mebla, który często przenosi duże obciążenia takie jak sterty naczyń czy garnki pełne potraw. Przy produkcji wyrobów metalowych pod zamówienie zwraca się uwagę na gęstość i ilość spoin, co sprawia, że realizacje indywidualne są zazwyczaj dużo mocniejsze od wyrobów seryjnych, gdzie minimalizuje się liczbę połączeń, bo czas pracownika jest sporym kosztem dla firm.

Dodatkowym atutem mebli nierdzewnych wykonanych na indywidualne zamówienie jest możliwość zagospodarowania nietypowych przestrzeni, wnęk czy różnic w wysokościach posadzki.

Niektóre firmy jak np. wyżej wspomniany producent wyrobów metalowych wykonują meble ze stali nierdzewnej nawet na podstawie prostych rysunków odręcznych. Ważne jest jedynie to, aby podać wszystkie istotne wymiary. Jak zatem widać, do miejsc poddawanych intensywnej eksploatacji, które mają służyć nam przez długi czas, najlepszym rozwiązaniem będą meble wykonane na zamówienie. Spełnią indywidualne potrzeby użytkownika, za to tanie konstrukcje nierdzewne produkowane seryjnie będą miały zastosowanie na stanowiskach mało lub krótkotrwale używanych. Ostateczna decyzja oczywiście zależy od potrzeb.

Opracowanie:
Wrocław, Kosmonautów 321
tel. 71 349 37 10
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz