Artykuł sponsorowany

Meble chłodnicze w piekarni jako jeden z najważniejszych elementów firmy

Meble chłodnicze w piekarni jako jeden z najważniejszych elementów firmy

Codziennie rano udajemy się po pieczywo, nie zastanawiając się, jak sprawnie musi funkcjonować nowoczesna piekarnia, żeby wypieki były gotowe na czas i jedynie czego potrzebowały to rozwiezienie do sklepów. Ten, kto kupował świeży chleb prosto od piekarza i miał okazję zobaczyć przez chwilę wszystko "od kuchni", wie jak sprawnej organizacji i wprawy wymaga produkcja pieczywa i wyrobów cukierniczych.

Zawsze świeże pieczywo i wypieki

Pieczywo zalicza się do artykułów, które cechuje krótki okres przydatności do spożycia. Aby zachowało ono należytą świeżość od fazy produkcji, aż po transport i dystrybucję w punktach handlowych, potrzebne jest stworzenie mu właściwych warunków przechowywania. Bez względu na to czy będą to bochenki chleba, bułki, pizzerki czy drożdżówki, klienci zawsze oczekują wysokiej jakości wypieków; nikt nie życzyłby sobie, aby zakupione wyroby okazały się czerstwe, a ciasto straciło swoje walory smakowe bądź się zepsuło. Chcąc utrzymać swoją renomę wśród stałych nabywców, należy dołożyć wszelkich starań, aby wyroby firmowe zawsze smakowały tak samo dobrze. Inną ważną kwestią jest również fakt, że nie każdego dnia na określone produkty jest taki sam popyt (np. pączki) i istotne jest, aby mogły one być odpowiednio długo przechowywane w stanie umożliwiającym ich sprzedaż. Różne produkty mają różne wymagania. Trzeba pamiętać, że wypieki generalnie lubią miejsca suche, chłodne oraz zacienione, natomiast ich czas przydatności do spożycia jest różny. Inny będzie on dla bochenka chleba czy bułek, inny zaś np. dla tortu urodzinowego.

Meble chłodnicze dostosowane do potrzeb

Zróżnicowanie co do wymogów magazynowania wynika stąd, że do produkcji pieczywa, wypieków i wyrobów cukierniczych używa się innych składników. Przykładowo ciasta z kremem, galaretką lub owocami będą wymagały rozwiązań technologicznych, które pozwolą na przechowywanie ich w optymalnej atmosferze i stale obniżonej temperaturze, co nie jest konieczne w odniesieniu do pieczywa. Na etapie sprzedaży produktu w punktach handlowych zadanie to spełniają meble chłodnicze puchlodz.pl. Regały chłodnicze, oprócz pełnionej funkcji, posiadają dodatkową zaletę jaką jest jest estetyczny wygląd i nowoczesny design, co również nie pozostaje bez znaczenia dla klientów. Tutaj można kierować się indywidualnymi preferencjami, dobierając meble chłodnicze do wystroju sklepu lub innego punktu sprzedaży wyrobów. Wyposażenie takie jak szafy chłodnicze i mroźnicze niezbędne będą w samej piekarni jako konieczne w niektórych etapach procesu produkcyjnego jak np. technika "odroczonego wypieku". Każdy zakład piekarniczo-cukierniczy ma inne potrzeby dlatego też regały chłodnicze od fazy projektu do jego realizacji i montażu są uwzględniane przez producenta dzięki otrzymanym wytycznym. Meble chłodnicze wyposażone są również w nowoczesne agregaty i termostaty pozwalające na regulację i utrzymanie stosownej temperatury. Możliwe jest też sterowanie poziomem wilgotności powietrza panującej wewnątrz urządzenia. Dobrze jest również przy doborze lad i regałów chłodniczych upewnić się, że ich instalacje robocze są objęte gwarancją i pochodzą od zaufanych producentów, jak te które oferuje puchlodz.pl.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz