Lubisz grzyby? Zobacz, dlaczego warto jeść kurki!
Kurka, czyli pieprznik jadalny, to grzyb leśny wysoko ceniony przez smakoszy. Kurki można smażyć, gotować, dusić i marynować. Sezon na te pyszne grzyby trwa zazwyczaj od czerwca do października. Warto ich szukać w siedliskach borowych, pod mchem i stertami opadłych liści. Dowiedz się, jak rozpoznać kurtki. Poznaj pyszne przepisy na smaczne kurkowe dania.
Jak rozpoznać kurki?
Owocniki kurek mają charakterystyczną, żółtą barwę. W zależności od nasłonecznienia i otaczających ich drzew może ona zmienić się na bladożółtą, żółtopomarańczową lub intensywnie pomarańczową. Te popularne grzyby mogą urosnąć nawet do 15 cm. Ich kapelusze są wypukłe i płaskie.
Trzon kurki ma wysokość od 3 do 8 cm i grubość od 1 do 2,5 cm. Jest on tej samej barwy, co kapelusz.
Miąższ kurek jest nieco jaśniejszy, ale równie żółty jak cały owocnik. Powinien być jędrny, zwarty i mięsisty. Smak młodych grzybów jest łagodny, starszych – lekko pieprzny, stąd ludowa nazwa pieprznik jadalny. Zapach kurki jest nieco owocowy, korzenny.
Należy pamiętać, że kurka ma także trujące sobowtóry. Niewiele różnią się od niej grzyby niejadalne: lisówka pomarańczowa i kolczak obłączasty.
Kurki – wartości odżywcze
Czy wiesz, że wartości odżywcze kurek skumulowane są w kapeluszach? Zawierają one m.in.:
witaminę A,
witaminy B1 i B2,
witaminę C,
witaminę D,
witaminę PP,
żelazo,
cynk,
potas,
wapń,
mangan,
fluor.
Kurki w 90% składają się z wody, pozostałe 10% to białka, tłuszcze i węglowodany. Są niskokaloryczne – 100 g kurek to ok. 38 kcal. Pieprznik jadalny zawiera kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów.
Co ciekawe, w kurkach znajduje się więcej beta-karotenu niż w słynących z jego posiadania pomidorach i marchewce. Grzyby te stanowią również cenne źródło funginu – rodzaju błonnika, dzięki któremu dłużej utrzymuje się uczucie sytości.
Od czasów starożytnych medycyna ludowa uznaje kurki za niezawodny specyfik przeciwko robakom ludzkim. To dlatego, że w składzie kurki obecna jest hitinmannoza, czyli substancja, która zwalcza robaki ludzkie. Potrafi ona uszkodzić jajeczka pasożytów.
Kurki w kuchni
Kurki są jednymi z najzdrowszych grzybów. Najlepiej smakują smażone, duszone lub w marynatach. Poznaj przepisy na pyszne dania z kurkami w roli głównej!
Makaron z kurkami
Przygotuj:
120 g makaronu,
250 g kurek,
1/3 cebuli,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
80 ml śmietanki 30%.
Makaron ugotuj al dente. Kurki umyj i osusz, większe pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuść oliwę lub masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj kurki, dopraw solą i co chwilę mieszając, smaż ok. 2 minuty. W międzyczasie dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wlej śmietankę i zagotuj. Dopraw pieprzem. Włóż ugotowany i odcedzony makaron, a następnie mieszając, podgrzewaj ok. pół minuty, aż sos kurkowy zgęstnieje.
Risotto z kurkami i pomidorami
Przygotuj:
100 g kurek,
2 szklanki bulionu,
4 łyżki masła,
3 łyżki drobno posiekanej cebuli,
100 g ryżu na risotto,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
miąższ (bez soku i pestek) z 1 dojrzałego pomidora,
4 łyżki tartego parmezanu,
2 ząbki czosnku,
listki z 1 gałązki rozmarynu,
1 łyżkę oliwy extra vergine.
Kurki opłucz i dokładnie osusz. Odłóż połowę, resztę posiekaj w kostkę. Bulion zagotuj i cały czas trzymaj na małym ogniu.
W szerokim garnku rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulkę, dodaj posiekane kurki i smaż pół minuty. Dodaj ryż i smaż mieszając, aż ziarenka pokryją się masłem. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
Wlej porcję bulionu (ok. pół szklanki) i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewaj bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał. W taki sposób gotuj risotto kurkowe ok. 20 minut. Z ostatnią porcją bulionu dodaj pomidory.
Zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 2 łyżki masła. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 3 minuty. Na łyżce masła podsmaż pokrojony w plasterki czosnek wraz z rozmarynem, dodaj resztę kurek i smaż mieszając 2 minuty. Na koniec dodaj oliwę.
Risotto wyłóż na talerze, dodaj kurki z patelni, posyp parmezanem.
Szukasz więcej ciekawych przepisów z grzybami w roli głównej? Sprawdź, jak przyrządzić rydze.