Lubisz grzyby? Zobacz, dlaczego warto jeść kurki!

Lubisz grzyby? Zobacz, dlaczego warto jeść kurki!

Kurka, czyli pieprznik jadalny, to grzyb leśny wysoko ceniony przez smakoszy. Kurki można smażyć, gotować, dusić i marynować. Sezon na te pyszne grzyby trwa zazwyczaj od czerwca do października. Warto ich szukać w siedliskach borowych, pod mchem i stertami opadłych liści. Dowiedz się, jak rozpoznać kurtki. Poznaj pyszne przepisy na smaczne kurkowe dania.

Strony www Strony www

Jak rozpoznać kurki?

Owocniki kurek mają charakterystyczną, żółtą barwę. W zależności od nasłonecznienia i otaczających ich drzew może ona zmienić się na bladożółtą, żółtopomarańczową lub intensywnie pomarańczową. Te popularne grzyby mogą urosnąć nawet do 15 cm. Ich kapelusze są wypukłe i płaskie.

Trzon kurki ma wysokość od 3 do 8 cm i grubość od 1 do 2,5 cm. Jest on tej samej barwy, co kapelusz.

Miąższ kurek jest nieco jaśniejszy, ale równie żółty jak cały owocnik. Powinien być jędrny, zwarty i mięsisty. Smak młodych grzybów jest łagodny, starszych – lekko pieprzny, stąd ludowa nazwa pieprznik jadalny. Zapach kurki jest nieco owocowy, korzenny.

Należy pamiętać, że kurka ma także trujące sobowtóry. Niewiele różnią się od niej grzyby niejadalne: lisówka pomarańczowa i kolczak obłączasty.

Kurki – wartości odżywcze

Czy wiesz, że wartości odżywcze kurek skumulowane są w kapeluszach? Zawierają one m.in.:

  • witaminę A,

  • witaminy B1 i B2,

  • witaminę C,

  • witaminę D,

  • witaminę PP,

  • żelazo,

  • cynk,

  • potas,

  • wapń,

  • mangan,

  • fluor.

Kurki w 90% składają się z wody, pozostałe 10% to białka, tłuszcze i węglowodany. Są niskokaloryczne – 100 g kurek to ok. 38 kcal. Pieprznik jadalny zawiera kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów. 

Co ciekawe, w kurkach znajduje się więcej beta-karotenu niż w słynących z jego posiadania pomidorach i marchewce. Grzyby te stanowią również cenne źródło funginu – rodzaju błonnika, dzięki któremu dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

Od czasów starożytnych medycyna ludowa uznaje kurki za niezawodny specyfik przeciwko robakom ludzkim. To dlatego, że w składzie kurki obecna jest hitinmannoza, czyli substancja, która zwalcza robaki ludzkie. Potrafi ona uszkodzić jajeczka pasożytów. 

Kurki w kuchni

kurki

Kurki są jednymi z najzdrowszych grzybów. Najlepiej smakują smażone, duszone lub w marynatach. Poznaj przepisy na pyszne dania z kurkami w roli głównej!

Makaron z kurkami

Przygotuj:

  • 120 g makaronu,

  • 250 g kurek,

  • 1/3 cebuli,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/2 łyżki oliwy,

  • 1 łyżka masła,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 80 ml śmietanki 30%.

Makaron ugotuj al dente. Kurki umyj i osusz, większe pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuść oliwę lub masło i podsmaż pokrojoną cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj kurki, dopraw solą i co chwilę mieszając, smaż ok. 2 minuty. W międzyczasie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wlej śmietankę i zagotuj. Dopraw pieprzem. Włóż ugotowany i odcedzony makaron, a następnie mieszając, podgrzewaj ok. pół minuty, aż sos kurkowy zgęstnieje.

Risotto z kurkami i pomidorami

Przygotuj:

  • 100 g kurek,

  • 2 szklanki bulionu,

  • 4 łyżki masła,

  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli,

  • 100 g ryżu na risotto,

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

  • miąższ (bez soku i pestek) z 1 dojrzałego pomidora,

  • 4 łyżki tartego parmezanu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • listki z 1 gałązki rozmarynu,

  • 1 łyżkę oliwy extra vergine.

Kurki opłucz i dokładnie osusz. Odłóż połowę, resztę posiekaj w kostkę. Bulion zagotuj i cały czas trzymaj na małym ogniu.

W szerokim garnku rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulkę, dodaj posiekane kurki i smaż pół minuty. Dodaj ryż i smaż mieszając, aż ziarenka pokryją się masłem. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje. 

Wlej porcję bulionu (ok. pół szklanki) i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewaj bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał. W taki sposób gotuj risotto kurkowe ok. 20 minut. Z ostatnią porcją bulionu dodaj pomidory.

Zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 2 łyżki masła. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 3 minuty. Na łyżce masła podsmaż pokrojony w plasterki czosnek wraz z rozmarynem, dodaj resztę kurek i smaż mieszając 2 minuty. Na koniec dodaj oliwę. 

Risotto wyłóż na talerze, dodaj kurki z patelni, posyp parmezanem.

Szukasz więcej ciekawych przepisów z grzybami w roli głównej? Sprawdź, jak przyrządzić rydze.

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz