Artykuł sponsorowany

Lodówki vs profesjonalna chłodnia

Lodówki vs profesjonalna chłodnia

Właściciele sklepów, zakładów produkcyjnych lub restauracji szybko przekonują się, że zwykłe lodówki i zamrażalki nie spełniają ich oczekiwań. Wówczas warto zastanowić się nad profesjonalnym pomieszczeniem chłodniczym, które zapewnia komfort, bezpieczeństwo i świetne warunki higieniczne. Komory chłodnicze i mroźnicze to znakomite rozwiązanie dla właścicieli firm.

Komory chłodnicze doskonale sprawdzają się do przechowywania produktów żywnościowych, dzięki czemu znacząco przedłużają ich świeżość. Idealnie spiszą się w przypadku mięsa, nabiału, wędlin, owoców i warzyw. Natomiast w komorach mroźniczych należy trzymać lody i mrożonki. Warto także zaznaczyć, że profesjonalna chłodnia jest rozwiązaniem ekonomicznym – kilka małych urządzeń zużywa znacznie więcej energii elektrycznej niż jedno duże. Dlatego też coraz więcej małych i średnich firm decyduje się na zainwestowanie w wysokiej klasy pomieszczenie chłodnicze.

Kilka lodówek vs chłodnia

Wiele osób sądzi, że kilka lodówek daje większe poczucie bezpieczeństwa niż jedna chłodnia – w razie awarii pojedynczego urządzenia, tracimy tylko ten towar, który się w nim znajdował. Cała reszta nadaje się do konsumpcji. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że profesjonalna komora chłodnicza ma dużo większą bezwładność, dzięki czemu zachowuje właściwe parametry znacznie dłużej niż zwykła zamrażalka lub lodówka. To bardzo istotne, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z brakiem zasilania – możemy mieć wówczas pewność, że produkty w chłodni znacznie dłużej będą przechowywane w odpowiednich warunkach.

Budowa chłodni

Decydując się na budowę chłodni, należy przemyśleć kilka czynników – przede wszystkim grubość izolacji ścian. Jeżeli zależy nam na głębokim mrożeniu, izolacja powinna być większa. Istotna jest także wymiana powietrza, która uzależniona jest od wielkości i specyfiki pomieszczenia oraz od trzymanych w nim towarów. Jeżeli zależy Ci, żeby chłodnia była w pełni profesjonalna oraz idealnie dostosowana do asortymentu, który będzie się w niej znajdował, warto powierzyć jej budowę doświadczonej firmie, która służy także fachowym doradztwem jak np. Techno-Cold z Warszawy. Wówczas możesz liczyć na pomieszczenie o parametrach idealnie dostosowanych do wymagań konkretnych produktów. 

Komory chłodnicze mają szereg zalet i swoją funkcjonalnością znacząco przewyższają standardowe lodówki i zamrażalki. Dlatego jeżeli zależy Ci na rozwiązaniu ekonomicznym, profesjonalnym, higienicznym i wygodnym, warto zainwestować w komorę chłodniczą stworzoną „pod klucz” – doskonale dopasowaną do Twoich oczekiwań i zapewniającą żywności bezpieczeństwo oraz świeżość na dłużej.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz