Artykuł sponsorowany

Lagery – charakterystyka typu piwa

Lagery – charakterystyka typu piwa

Przeżywamy właśnie istny piwny boom. Coraz więcej osób zaczyna interesować się piwem i jego odmianami, część zaczyna warzyć piwo samodzielnie w domu, a małe lokalne browary, które dotychczas nie próbowały nawet konkurować z koncernami, zdobywają coraz większą część rynku. Poznajmy jeden z najpopularniejszych rodzajów piwa, jakim jest lager.

Lager – piwo dolnej fermentacji

Słowo „lager” pochodzi od czeskiego „ležák”, a to z kolei z niemieckiego Lagerbier i lagern, które oznacza „leżakować”, „składować”. Nazwa wiąże się z tym, że lagery mogą długo leżakować mimo niestosowania utrwalenia w postaci np. pasteryzacji.

„Lager” ma dwa znaczenia. W szerszym jest to każde piwo dolnej fermentacji (piwa górnej fermentacji to ale). Jest to zatem cała grupa piw, do której produkcji używa się drożdży dolnej fermentacji, a leżakowanie odbywa się w niskiej temperaturze. W szerszym ujęciu lagerami będą takie piwa, jak: marcowe, koźlaki, pilznery, portery bałtyckie. W węższym znaczeniu lager to jedno z najpopularniejszych piw dolnej fermentacji na świecie.

Do fermentacji lagerów używa się drożdży, które wymagają niższej temperatury (6–12°C). Kiedyś lagery mogły powstawać wyłącznie w zimnych miesiącach. Możliwe było jednak ich długie przechowywanie w piwnicach. Lagery pozostawały świeże aż do jesieni bez stosowania pasteryzacji ani mikrofiltracji.

Charakterystyka i rodzaje lagerów

Lagery różnią się od piw typu ale nie tylko produkcją, ale też składem, aromatem i smakiem. Te pierwsze zawierają mniej fenoli i estrów. Są bardziej zrównoważone i czyste pod względem zarówno chemicznym, jak i smakowym. Pachną chmielem i słodami. Są mniej goryczkowe i nie tak wyraziste wyraziste, lecz przez to też „łatwiejsze” do przyjęcia przez szerokie grono konsumentów.

Współcześnie technologia pozwala warzyć lagery przez cały rok, a do ich produkcji wykorzystywać dodatki niesłodowe, np. cukier, ryż, kukurydzę, proso czy pszenicę. Lager występuje w czterech odmianach. Są to: dark i light lager oraz standard i premium lager.

Lagery cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Są produkowane zarówno przez wielkie koncerny piwne, jak i tradycyjne rodzinne regionalne browary, takie jak Pilsweizer Browar z Grybowa.

 

Oceń artykuł (2)
2.5
Komentarze
Dodaj komentarz