Artykuł sponsorowany

Kultura spożywania ryb w Polsce

Kultura spożywania ryb w Polsce

Dania rybne są w naszym kraju szczególnie uwielbiane, co ma związek między innymi z częstymi wyjazdami Polaków nad Morze Bałtyckie, a także z tradycją spożywania karpia podczas kolacji Wigilijnej. Według dietetyków i lekarzy, ryby powinny być jedną z ważniejszych grup żywnościowych diety każdego człowieka. Są one bowiem znacznie zdrowsze niż mięso drobiowe, wołowe, czy też wieprzowe.

Filety mrożone i ryby patroszone

W handlu detalicznym rybami wciąż można w Polsce zauważyć dominację filetów mrożonych, a także świeżych ryb patroszonych. To one bowiem nadają się do szybkiego przygotowania, a ich cena jest bardzo atrakcyjna. Najchętniej kupowanymi produktami od najlepszych sklepów rybnych są między innymi filety z sandacza, miruny, tilapii, halibuta, morszczuka i dorsza, a także ryby patroszone takie jak, karp, pstrąg, czy jesiotr. Warto przy tym zauważyć, że coraz większa ilość klientów przy zakupie zwraca uwagę na świeżość ryb. Dzisiaj najchętniej kupowane są zatem produkty, które wyróżniają się swoją jakością, czego dowodem jest wzmożona sprzedaż ryb żywych.

Ryby żywe

Ryby żywe są dzisiaj w szczególności kupowane przez klientów biznesowych – restauracje, bary, firmy cateringowe – które przygotowują z nich wytrawne dania. W Polsce można bowiem zauważyć, iż coraz więcej restauracji znacznie rozszerza swoją kartę właśnie o potrawy rybne. Powstają również liczne lokale gastronomiczne, które zajmują się głównie serwowaniem świeżych ryb. Te zaś są również coraz częściej kupowane przez klientów indywidualnych, dla których zdrowe mięso rybne jest ważną częścią diety. Jeśli chodzi zaś o rynek zbytu tego typu produktami żywnościowymi, należy zauważyć, iż najchętniej dystrybuowane są karpie, jesiotry, pstrągi, sandacze, szczupaki, liny, czy amury – to właśnie te ryby żywe sprzedaje firma Ryby Staniszów, która w swojej ofercie przewiduje również filety oraz ryby patroszone.

Sprzedaż okresowa

Kultura spożycia dań rybnych szczególnie rozkwita latem oraz zimą. Związane jest to ze wzmożonym połowem, a także ze świętami Bożego Narodzenia. Najchętniej konsumowanymi rybami są zaś świeży karp, a także dorsz. Są one źródłem pełnowartościowego białka, a także kwasów omega-3 i witamin. To dlatego ich spożycie jest rekomendowane przez lekarzy, którzy wiedzą, że dania rybne wpływają pozytywnie między innymi na układ odpornościowy. Warto zatem spożywać ryby nie tylko okazjonalnie, ale na stałe wprowadzać je do swojego jadłospisu. Na szczęście coraz więcej osób wyznaje taką zasadą, czego dowodem jest dynamiczny rozwój połowu, handlu, a także przetwórstwa ryb – każdego roku jest to wzrost na poziomie od kilku do kilkunastu procent.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz