Kuchnia grecka. Zasmakuj greckich dań i poczuj się jak na wakacjach
Jeśli masz ochotę na wakacyjne przysmaki, wcale nie musisz jechać w podróż. Wybierz się do greckiej restauracji i przenieś się w dalekie strony. Zanim jednak wyruszysz do pobliskiego lokalu, sprawdź, jakich specjałów możesz spodziewać się w menu. A może wybierasz się na wakacje do Grecji? Przeczytaj, co znajdziesz na greckim stole i czego koniecznie musisz spróbować.
Co jedzą Grecy?
Gdy myślisz o słonecznej Grecji, z pewnością na myśl przychodzą ci talerze pełne soczystych warzyw i aromatycznych mięs. Grecy uwielbiają ucztować, a ze względu na styl życia, śniadania i obiady serwują lekkie, a wieczorami przyrządzają obfite kolacje. Z czego słynie greckie jedzenie? Oto lista najpopularniejszych składników używanych w kuchni:
- Warzywa – spożywane zarówno na surowo, jak i pieczone, duszone czy gotowane. Najczęściej na stołach goszczą soczyste pomidory, papryka, sałata, bakłażan, cukinia, a także rośliny strączkowe.
- Ryby i owoce morza – łatwo dostępne, więc często podawane, kuszą w różnej formie – smażone, duszone, a nawet suszone na słońcu. W Grecji skosztujesz pyszne krewetki, kalmary, a także ośmiornice.
- Mięso – obfitość warzyw uzupełniają aromatyczne mięsa. Najczęściej serwuje się wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę i dziczyznę, które piecze się lub dusi w zalewie z dodatkiem ziół. W daniach wykorzystuje się często mięso mielone.
- Sery – na stołach króluje ser feta, ten prawdziwy zrobiony jest z mleka owczego i koziego. Wyróżnia go wyrazisty słony smak. Na polskich półkach znajdziemy taki ser, ale niestety często z mleka krowiego. Wśród tradycyjnych greckich serów nie może zabraknąć również sera halloumi. Jest idealny do grillowania.
- Oliwa z oliwek – jak po oliwę, to tylko do Grecji. Oliwa pochodząca z tych stron jest nie tylko wyśmienita w smaku, ale także zawiera cenne właściwości. Idealna do warzyw, serów i mięs.
- Przyprawy – tych nie może zabraknąć w greckich daniach. Są to, poza tradycyjną solą i pieprzem, bazylia, oregano, czosnek, mięta czy koper.
Poza powyższymi składnikami dopełnieniem greckiego jedzenia jest tradycyjny chleb, makaron, a także ciasto filo – z niego robi się rogaliki nadziewane, np. serem lub pieczone na słodko.
Grecka musaka (mousaka)
Na pierwszy ogień idzie grecka musaka. To jedna z najpopularniejszych potraw, którą znajdziesz w każdej greckiej restauracji. To zapiekanka z mięsem i warzywami polana beszamelem. Najczęściej do jej przyrządzenia wykorzystuje się jagnięcinę, a jej obowiązkowymi elementami są bakłażan i pomidory. Danie najlepiej smakuje odgrzane dzień po, a nawet dwa dni po przygotowaniu.
Sałatka grecka
Sałatka popularna w Grecji, serwowana często w Polsce, to choriatiki, czyli właśnie sałatka grecka. Określana jest również sałatką wiejską. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale kluczem są składniki najwyższej jakości. To one decydują o niepowtarzalnym smaku! Przede wszystkim grecki ser feta oraz warzywa – pomidory, ogórek, ciemne oliwki, czerwona cebula oraz papryka. Do tego świeża oliwa i szczypta ziół.
Sycąca potrawa grecka – gyros
Polacy bardzo lubią to greckie danie. Gyros to mięso opiekane na rożnie. Zazwyczaj przygotowuje się go z szynki wieprzowej, ale popularny jest także gyros z kurczaka, barani i cielęcy. Gyros można podać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ale także w picie, czyli pszennym placku, obowiązkowo z sosem tzatziki oraz pomidorami. Tzatziki to słynny sos na bazie tartego ogórka i jogurtu.
Souvlaki
Jeśli nie gryos, to souvlaki, czyli szaszłyki z marynowanej jagnięciny z warzywami – papryką, cukinią i cebulką. W przeciwieństwie do grysu mięso nadziewane jest na specjalną szpadę (do której nawiązuje sama nazwa), a następnie pieczone na ruszcie. Także podaje się je na talerzu z pieczywem lub frytkami, albo zawijane w picie.
Dolmades, czyli greckie gołąbki
Jeśli lubisz polskie gołąbki, spróbuj tych w stylu kuchni greckiej. Zamiast liści kapusty, wykorzystuje się liście winorośli, w które zawija się ryż lub kawałki ryb.
Keftedes – z mięsa i warzyw
To nic innego jak kotlety – zarówno mięsne, jak i warzywne. Te w wersji wege przyrządza się na bazie, np. cieciorki, ale najbardziej popularne są placuszki z cukinii zwane kolokithokeftedes.
Greckie słodkie desery
A na deser greckie desery. Wśród nich wymienić należy baklawę, znaną także z kuchni tureckiej, Jej podstawą jest ciasto filo, miód i masa orzechowa. Najpierw ciasto z nadzieniem należy zapiec, a później polać słodkim syropem. Mniej znanym deserem w Polsce jest loukomadies, czyli malutkie drożdżowe pączki smażone na głębokim oleju i nadziewane syropem miodowym.
Masz ochotę na więcej? Poznaj atrakcje greckiej Kefalonii.