Artykuł sponsorowany

Kaszanka – doskonała wędlina na przekąski i dania główne. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!

Kaszanka – doskonała wędlina na przekąski i dania główne. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!

Przygotowana z najwyższej jakości składników kaszanka to bez wątpienia ulubiony przysmak wielu Polaków. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom kulinarnym może być ona serwowana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Sprawdzi się także podczas letniego grillowania. Choć kaszanka należy do najpopularniejszych wyrobów wędliniarskich, to rzadko kto zastanawia się nad tym, z czym tak naprawdę ma do czynienia. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat!

Co wchodzi w skład kaszanki?

Jak w przypadku każdej wędliny o walorach smakowych kaszanki decyduje przede wszystkim odpowiednio dobrany skład. Z czym konkretnie ma się do czynienia w tym przypadku? Kaszanka to tradycyjny polski wyrób, w którym znaleźć można m.in. kaszę jęczmienną lub gryczaną, krew wieprzową, a także podroby. Mowa tutaj przede wszystkim o wątróbce, płucach oraz ozorach. Ważną rolę odgrywają też przyprawy. Do wędliny tej zdecydowanie najczęściej dodaje się pieprzu, majeranku oraz ziela angielskiego.

Jak podkreślają doświadczeni specjaliści z firmy Hurt Mięs, istotne jest również zachowanie właściwej kolejności prac polegających na przygotowaniu wędliny. Należy pamiętać, że obróbce termicznej najpierw poddaje się kaszę i podroby, a następnie dodaje się je do ugotowanej wcześniej krwi. Tak przygotowany farsz wkłada się do oczyszczonego i osolonego jelita. Kaszanka przyjmuje kształt bardzo zbliżony do klasycznej kiełbasy.

Kaszanka a właściwości zdrowotne

Obecnie zdecydowana większość osób zwraca uwagę zarówno na jakość kupowanych produktów spożywczych, jak i na ich wartości odżywcze oraz właściwości odżywcze. Jak zatem kwestia ta prezentuje się w przypadku dobrej kaszanki? Eksperci zwracają uwagę przede wszystkim na to, że w składzie tej wędliny znajduje się sporo żelaza. To pierwiastek, który ma duży udział w transporcie tlenu. Organizm wykorzystuje go także do produkcji czerwonych krwinek i syntezy DNA. Jego odpowiednia podaż zapobiega anemii oraz wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Natomiast obecna w kaszance kasza jęczmienna i gryczana to bogate źródło cynku, potasu oraz witamin z grupy B.

Kaszanka może być zatem ciekawym elementem diety, jeśli oczywiście postawi się na wyroby najwyższej jakości. Gdzie ich szukać? Obecnie na rynku nie brakuje ciekawych propozycji. Nie zmienia to jednak faktu, że wędliny zawsze należy kupować ze sprawdzonych źródeł, w tym m.in. od najlepszych hurtowników. Firma Hurt Mięs zapewnia swoim klientom nie tylko szeroki asortyment, ale także bardzo atrakcyjne ceny. Zamówienia realizowane są też szybko, co dla zdecydowanej większości odbiorców jest niezwykle ważne.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz