Artykuł sponsorowany

Kalejdoskop kultur kulinarnych, czyli kuchnia europejska

Kalejdoskop kultur kulinarnych, czyli kuchnia europejska

Współczesne restauracje prześcigają się w przyciąganiu klientów ciekawymi, wyspecjalizowanymi ofertami z konkretnej części świata. Obok kuchni azjatyckiej czy amerykańskiej znaczące miejsce zajmuje też zróżnicowana pod względem smaków i składników kuchnia europejska. Jej rozmaitość zapewnia wiele nowych doznań.

Kuchnia europejska – od befsztyku po owoce morza

Gdyby zapytać przeciętnego człowieka, z czym kojarzy mu się kuchnia włoska, z pewnością wymieniłby pizzę lub makaron. Zapytany o specjały kuchni francuskiej wskaże na croissanty i tartę, a z Węgier przywiezie do kraju przepis na ostry paprykowy gulasz. Myśląc ogólnie o kuchni europejskiej, nie potrafimy wymienić konkretnych potraw, bo przecież jest ona jednym wielkim tyglem, w którym mieszają się kultury wszystkich narodów, od chłodnej Wielkiej Brytanii po rozpaloną słońcem Grecję. Na rozmaitość kuchni europejskiej składa się też duże zróżnicowanie klimatyczne kontynentu warunkujące dostępność konkretnych gatunków warzyw i owoców czy też potrzeby żywieniowe związane z życiem w określonym klimacie.

Południe Europy to głównie owoce morza, w które obfitują potrawy śródziemnomorskie. Lekkostrawne ryby są nie tylko zdrowe, ale i pozwalają lepiej funkcjonować w upalne dni. Północ kontynentu lubuje się w ciężkich daniach mięsnych i tłustych potrawach, czego przykładem jest słynne wieloskładnikowe brytyjskie śniadanie. Taka kompozycja nie jest niczym nietypowym, ponieważ bogate w tłuszcz i kalorie jedzenie wymusza chłodniejszy klimat, wymagający większego zapasu energii niezbędnej do ogrzania ciała. Kuchnia europejska to połączenie wielu narodowych tradycji, których elementy tworzą swoistą mieszaninę dań z akcentami niemal każdej kultury kulinarnej na kontynencie.

Uniwersalność w kulinarnym kalejdoskopie

Osoby preferujące ogólnie rozumianą kuchnię europejską postrzegane są jako te o bardzo otwartym guście kulinarnym. W rzeczywistości jednak, odwiedzając restaurację oferującą taką kuchnię, można stwierdzić, że znajdujące się w menu potrawy są bardzo uniwersalne. Nie oznacza to oczywiście monotonii, jednak ta uniwersalność to nic innego, jak dopasowanie potraw regionalnych o specyficznym smaku do najbardziej ogólnych upodobań, dzięki czemu menu akceptowane jest przez znacznie większą liczbę gości. Z drugiej strony w dobrej restauracji europejskiej można też posmakować klimatu południowej Grecji czy północnej Skandynawii w formie nieco zmodyfikowanej, pozbawionej ekstremalnych dodatków.

Jednym z elementów decydujących o specyfice kuchni regionalnych jest sposób przyprawiania. To, co dla Greka czy Włocha jest odpowiednie, dla Polaka czy Brytyjczyka może się okazać zbyt aromatyczne czy za ostre, dlatego w kuchni europejskiej potrawy są balansowane pod względem smaku. W restauracjach europejskich, jak Filharmonia Smaku, serwowane są potrawy urozmaicone, niebanalne, nietypowe dla stołów w gospodarstwach domowych, przygotowywane z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, ale skomponowane z dobrze nam znanych składników. Delektowanie się polega na poznawaniu nowych kombinacji stworzonych na bazie tradycyjnych produktów najwyższej jakości.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz