Artykuł sponsorowany

Jakie zioła warto mieć w kuchni?

Jakie zioła warto mieć w kuchni?
Świeże zioła stają się coraz popularniejszym składnikiem wielu dań – nie tylko zagranicznych, ale również polskich. Zioła mają wiele zalet, dają potrawą niesamowity smak i aromat, a także pozytywnie wpływają na układ trawienny i zdrowie całego organizmu. Jakie zioła warto mieć w swojej kuchni i w jaki sposób je uprawiać, aby nie zwiędły po kilku dniach?

Jakie zioła kupić?

Wszystko zależy od tego, jakie dania na co dzień przygotowujesz w swojej kuchni. Najchętniej kupowane zioła to:

  • Bazylia – ułatwia trawienie i działa rozkurczowo, dlatego doskonale sprawdzi się w przypadku osób z problemami w obrębie układu pokarmowego. Bazylia to jedno z czołowych ziół kuchni włoskiej.
  • Oregano – podobnie, jak w przypadku bazylii, również jest to zioło śródziemnomorskie, które ma pozytywny wpływ na trawienie. Mocny napar z oregano łagodzi kaszel, a inhalacja pomoże przy zapaleniu zatok.
  • Tymianek – od setek lat jest używany jako środek przeciwwirusowy i przeciwbakteryjny, który łagodzi objawy przeziębienia lub grypy. Tymianek zawiera olejki eteryczne, które odstraszają komary oraz kleszcze.
  • Rozmaryn – poprawia odporność, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Polecany dla osób chorych na cukrzycę, gdyż przyczynia się do wzrostu insuliny we krwi i jednocześnie spadku glukozy.
  • Mięta – może być stosowana nie tylko w formie naparu, ale jest też świetnym dodatkiem do deserów (np. lodów) oraz drinków i koktajli.

Jeśli nie przepadasz za smakiem jakiegoś zioła, nie musisz zmuszać się do jego dodawania. Bez problemu znajdziesz równie zdrowe i jednocześnie smaczne propozycje dla siebie.

Jak uprawiać?

Pewnie nie raz kupiłeś zioła w doniczkach, które już na drugi dzień zaczęły więdnąć. Przyczyną nie zawsze jest nieprawidłowa uprawa, bardzo często wynika to ze słabej jakości roślin. Żeby mieć pewność, że zioła bez problemu przetrwają w domowych warunkach – znajdź zaufanego dostawcę. Sprzedaż hurtową i detaliczną wysokiej jakości ziół oferuje między innymi przedsiębiorstwo Rolnicka Joanna Hurt-Detal. Po zakupie ziół zasadź je w doniczkach z odpływem i ustaw w dobrze nasłonecznionym miejscu, najlepiej na południowym oknie. Zioła nie lubią być przelane, dlatego podlewaj umiarkowanie i dopiero wtedy, kiedy ziemia zaczyna wyraźnie przesychać. Zbyt intensywne podlewanie szkodzi tak samo, jak niedobór wody. System korzeniowy zaczyna gnić i roślina szybko obumiera. Pamiętaj też, aby za bardzo nie eksploatować malutkich sadzonek, niech najpierw dobrze się przyjmą, aby zrywanie listków ich nie osłabiało.

Opracowanie:
Toruń, Bolesława Chrobrego 105-107 lok. 45
tel. 609 343 394
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Warto przeczytać

Wyszukaj firmy z branży