Jakie są rodzaje gastronomii? Charakterystyka

Jakie są rodzaje gastronomii? Charakterystyka

Gastronomia w Polsce wciąż się rozwija i powstaje wiele lokali serwujących smaczne posiłki. Fast foody, restauracje czy bary mają różnorodne menu. Możliwe jest przy tym zamawianie potraw na miejscu lub na wynos. Dlatego dowiedz się, jakie wyróżnia się rodzaje gastronomii. W jaki sposób działają lokale gastronomiczne? Gdzie można znaleźć polecane punkty? Sprawdzamy to w naszym dzisiejszym artykule.

Strony www Strony www

Jakie są rodzaje gastronomii?

Lokale gastronomiczne różnią się między sobą rodzajem prowadzonej działalności, sposobami obsługi, architektury i dekorowania wnętrz, jak również warunków produkcji. Przede wszystkim są to restauracje. Są to obiekty gastronomiczne, które cechują się obsługą kelnerską. Klienci konsumują dania przy stolikach. Jedzenie przygotowuje się na zamówienie. Sporządza się je na podstawie surowców. Oprócz potraw można także zamówić wyroby cukiernicze, papierosy czy napoje.

Fast foody, czyli bary szybkiej obsługi bazują na gotowych posiłkach, które się podgrzewa lub półproduktach. Nie mają obsługi kelnerskiej. Wyróżniają się niską ceną. Poza nimi wyróżnia się budki gastronomiczne.

Warto wiedzieć, że gastronomia dzieli się na:

  • jadłodajnie,

  • restauracje,

  • bufety,

  • kawiarnie,

  • winiarnie,

  • piwiarnie.

Gastronomia sieci otwartej

Zakłady gastronomiczne sieci otwartej to dostępne ogólnie obiekty, które odpowiadają potrzebom klientów. Wyróżnia się zatem zakłady:

  1. w rodzaju żywieniowego – udostępniają różnego typu posiłki. Przykładem są: restauracje, bary, bistra, jadłodajnie,

  2. w rodzaju uzupełniającego – mają nie tylko charakter żywieniowy, ale też kulturalno-rozrywkowy. Przykładem są: kawiarnie, cukiernie, herbaciarnie, winiarnie, puby, kluby czy pijalnie alkoholi.

Jeśli chodzi o autonomię działań lokali oferujących usługi gastronomiczne, wyodrębnia się zakłady:

  • zespolone – obiekty, które łączą funkcje kilku lokali gastronomicznych. Zespolenie różnych rodzajów działalności sprawia, że punkty te oferują większą różnorodność usług. Użytkują takie elementy jak: magazyny, pomieszczenia techniczne czy administracyjno-socjalne, jak również drogi komunikacyjne czy lokale produkcyjne. Powstają zwykle jako rezultat integracji różnego rodzaju obiektów. Przykład: Zakłady w rodzaju żywieniowego z restauracją z kawiarnią,

  • indywidualne – zakłady prowadzące działalność indywidualną i wyodrębnione lokalowo. Przeprowadzają usługi w danym zakresie żywieniowym czy uzupełniającym.

Gdzie znaleźć polecany lokal gastronomiczny?

Usługi gastronomiczne są oferowane w różnych województwach. Odkryj listę firm w pobliżu:

gastronomia mazowieckie | gastronomia zachodnio-pomorskie | gastronomia lubuskie

gastronomia dolnośląskie | gastronomia opolskie | gastronomia śląskie

gastronomia małopolskie | gastronomia podkarpackie | gastronomia lubelskie

gastronomia podlaskie | gastronomia warmińsko-mazurskie | gastronomia kujawsko-pomorskie

gastronomia wielkopolskie | gastronomia łódzkie | gastronomia świętokrzyskie

Jak działają lokale gastronomiczne?

Zakłady gastronomiczne zajmują się:

  • jadłodajnie – ich działalność obejmuje produkcję i sprzedaż popularnej żywności,

  • bary – produkcja i sprzedaż kulinarnych wyrobów. Ich asortyment obejmuje przygotowane wyroby o popularnym charakterze,

  • restauracje – działają w obszarze produkcji i sprzedaży wyrobów kulinarnych, takich jak przekąski, zupy, dania czy napoje, a także wyroby cukiernicze,

  • bufety – przygotowane wyroby kulinarne,

  • piwiarnie – sprzedają alkohol oraz dodatki. Przykładem są zimne przekąski czy precle, a nawet solony groch,

  • kawiarnie – przeprowadzają produkcję i sprzedaż wyrobów cukierniczych czy gorących napojów. Zajmują się produkcją i sprzedażą wyrobów kulinarnych w ramach śniadań i podwieczorków,

  • winiarnie – zajmują się sprzedawaniem win oraz pitnych miodów. Również oferują słodkości, takie jak pierniki czy biszkopty.

Warto wiedzieć, że lokale gastronomiczne zajmują się sprzedażą handlowych towarów, które uzupełniają zaopatrzenie konsumenta.

Opracowanie:
Izabela
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży