Jakie normy powinna spełniać guma przeznaczona do kontaktu z żywnością?
Nie ufaj na słowo!
Linie produkcyjne, które mają kontakt z żywnością, powinny składać się w całości z atestowanych i bezpiecznych elementów. Dotyczy to każdego etapu produkcji, od przygotowania składników, aż po ostateczne zapakowanie gotowych produktów. Gumy przeznaczona do zastosowań technicznych w branży spożywczej muszą posiadać odpowiednie certyfikaty jak na przykład FDA lub WE 1935/2004. Podczas ich zakupu nie wolno ufać sprzedawcy na słowo, gdyż bardzo trudno samodzielnie ocenić jakość gumy, a co dopiero jej bezpieczeństwo np. nietoksyczność lub odporność na ścieranie.
Jednym z zaufanych producentów gumy spożywczej jest firma Caricotech, której główna siedziba znajduje się w miejscowości Węgrzyce Wielkie na terenie województwa małopolskiego. W ofercie można znaleźć gumy spożywcza takie jak EPDM E569, NBR B571, NR SBR R642, silikony oraz Viton V735.
Nietoksyczna w każdej sytuacji
Nietoksyczność materiałów mających kontakt z żywnością to jedna z najważniejszych cech. Toksyczność to cecha, która polega na zaburzeniu funkcji komórek żywych organizmów. W przypadku gumy spożywczej oznacza to, że nie emituje ona żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby mieszać się z żywnością i zagrażać życiu lub zdrowiu człowieka. Należy pamiętać, że gumowe elementy nie zawsze pracują w sprzyjających warunkach. Bardzo często są narażane np. na bardzo niskie i wysokie temperatury, wilgoć lub promieniowanie UV. Wysokiej jakości guma spożywcza nie wydziela toksyn nawet w czasie intensywnego i długotrwałego podgrzewania.
Ważne cechy użytkowe
Mówiąc o bezpiecznej gumie spożywczej, warto zwrócić uwagę również na jej podstawowe cechy, takie jak elastyczność i odporność na uszkodzenia. Problem może bowiem stanowić nie tylko emisja szkodliwych związków chemicznych, ale także oderwany kawałek gumy, który trafi do produktów spożywczych. Gumowe maty i inne elementy wykonane z tego tworzywa są powszechnie wykorzystywane w przetwórstwie owoców i warzyw, mleczarstwie, przechowywaniu żywności oraz piwowarstwie. Guma nie może stopić się w wysokiej temperaturze ani kruszyć pod wpływem bardzo niskiej. Powinna też charakteryzować się odpornością na wszelkiego rodzaju tłuszcze i oleje.