Artykuł sponsorowany

Jakie normy powinna spełniać guma przeznaczona do kontaktu z żywnością?

Jakie normy powinna spełniać guma przeznaczona do kontaktu z żywnością?
Jak sama nazwa wskazuje, gumą spożywczą nazywamy typ gumy, który może mieć bezpośredni kontakt z produktami spożywczymi. Wymagane jest, aby tego typu materiały miały odpowiednie parametry i pomyślnie przeszły atesty. Producenci żywności muszą zatem być szczególnie ostrożni. Jakie cechy powinna mieć guma przeznaczona do przechowywania lub przygotowywania żywności i gdzie można ją kupić? 

Nie ufaj na słowo!

Linie produkcyjne, które mają kontakt z żywnością, powinny składać się w całości z atestowanych i bezpiecznych elementów. Dotyczy to każdego etapu produkcji, od przygotowania składników, aż po ostateczne zapakowanie gotowych produktów. Gumy przeznaczona do zastosowań technicznych w branży spożywczej muszą posiadać odpowiednie certyfikaty jak na przykład FDA lub WE 1935/2004. Podczas ich zakupu nie wolno ufać sprzedawcy na słowo, gdyż bardzo trudno samodzielnie ocenić jakość gumy, a co dopiero jej bezpieczeństwo np. nietoksyczność lub odporność na ścieranie.

Jednym z zaufanych producentów gumy spożywczej jest firma Caricotech, której główna siedziba znajduje się w miejscowości Węgrzyce Wielkie na terenie województwa małopolskiego. W ofercie można znaleźć gumy spożywcza takie jak EPDM E569, NBR B571, NR SBR R642, silikony oraz Viton V735.

Nietoksyczna w każdej sytuacji

Nietoksyczność materiałów mających kontakt z żywnością to jedna z najważniejszych cech. Toksyczność to cecha, która polega na zaburzeniu funkcji komórek żywych organizmów. W przypadku gumy spożywczej oznacza to, że nie emituje ona żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby mieszać się z żywnością i zagrażać życiu lub zdrowiu człowieka. Należy pamiętać, że gumowe elementy nie zawsze pracują w sprzyjających warunkach. Bardzo często są narażane np. na bardzo niskie i wysokie temperatury, wilgoć lub promieniowanie UV. Wysokiej jakości guma spożywcza nie wydziela toksyn nawet w czasie intensywnego i długotrwałego podgrzewania.

Ważne cechy użytkowe

Mówiąc o bezpiecznej gumie spożywczej, warto zwrócić uwagę również na jej podstawowe cechy, takie jak elastyczność i odporność na uszkodzenia. Problem może bowiem stanowić nie tylko emisja szkodliwych związków chemicznych, ale także oderwany kawałek gumy, który trafi do produktów spożywczych. Gumowe maty i inne elementy wykonane z tego tworzywa są powszechnie wykorzystywane w przetwórstwie owoców i warzyw, mleczarstwie, przechowywaniu żywności oraz piwowarstwie. Guma nie może stopić się w wysokiej temperaturze ani kruszyć pod wpływem bardzo niskiej. Powinna też charakteryzować się odpornością na wszelkiego rodzaju tłuszcze i oleje.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz