Jakie dania serwują lokale gastronomiczne z kuchnią polską?
Smaki przypominające czasy beztroskiego dzieciństwa i potraw przygotowywanych przez mamę czy babcię – tym właśnie dla wielu z nas charakteryzuje się kuchnia polska. Tradycyjny obiad można obecnie zamówić w różnych lokalach gastronomicznych, które serwują m.in. aromatyczny rosół i soczyste kotlety mielone. Jakie jeszcze potrawy dostępne są w menu restauracji z kuchnią polską?
Zupy typowe dla kuchni polskiej
Klasyczny polski obiad to posiłek dwudaniowy. Rozpoczyna się go spożyciem zupy – np. rosołu. To przygotowywany na bazie mięsa drobiowego oraz warzyw aromatyczny wywar, do którego dodaje się makaron. Jest to zupa zdecydowanie najbardziej kojarząca się z tradycyjną kuchnią polską. Będzie doskonałym wyborem na chłodne, jesienne i zimowe dni. Oprócz rozgrzewającego wywaru sporą popularnością nieustannie cieszy się również zupa pomidorowa, którą także podaje się z makaronem, ale i niekiedy z ryżem.
Są to podstawowe elementy zarówno kuchni polskiej, jak i menu lokali gastronomicznych serwujących potrawy typowe właśnie dla naszego kraju. Jednym z takich miejsc jest Bar Melodia Smaku znajdujący się w Warszawie. W jadłospisie znajdziemy również niezwykle treściwy krupnik. Tradycyjną i nieodłączną częścią polskiej kuchni jest też zupa szczawiowa. Podaje się ją z ugotowanym jajkiem, dzięki czemu danie jest bardzo pożywne. Taką zupę serwuje się najczęściej latem – jest to bowiem sezon, w którym zbierane są liście szczawiu.
Jakie są najpopularniejsze dania główne w lokalach z kuchnią polską?
Tradycyjne polskie potrawy to nie tylko pożywne zupy, ale przede wszystkim sycące dania główne. Mogą być one mięsne – do najpopularniejszych z nich zaliczają się kotlety schabowe oraz mielone. Podaje się je z dodatkami w postaci ziemniaków oraz bukietu surówek. Tak skompletowany obiad to klasyczna propozycja w lokalach gastronomicznych serwujących kuchnię polską. W takich miejscach możemy zamówić też gulasz wieprzowy czy soczystą i miękką wątróbkę drobiową.
Sprawdź też: Zalety kuchni polskiej.
Do najpopularniejszych dań głównych typowych dla kuchni polskiej zaliczają się niewątpliwie pierogi. Formuje się je z ciasta składającego się z mąki, wody i jaj, a następnie wypełnia farszem. Możliwości przygotowania pierogów jest wiele – mogą być one podane zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Domowe obiady warto wzbogacić o klasyczny polski deser, czyli naleśniki. Choć podaje się je głównie z dżemem, powidłami i cukrem pudrem, to można również połączyć ich charakterystyczne ciasto z mięsem, np. kurczakiem. Również i naleśniki odnajdziemy w karcie lokali gastronomicznych serwujących typowe dla naszego kraju potrawy.