Artykuł sponsorowany

Jakie ciasto wybrać na poczęstunek w pracy?

Jakie ciasto wybrać na poczęstunek w pracy?

Bardzo często pracownicy wprowadzają niepisany zwyczaj przynoszenia słodkości z okazji swoich urodzin, imienin lub na pożegnanie przy odejściu z firmy. Część osób sili się na swoje wypieki, które wymagają wcześniejszego przygotowania oraz zaangażowana. Inni z kolei na szybko przed pójściem do pracy wybierają ciasto bez zastanowienia w cukierni lub markecie. A nawet taka decyzja wymaga odpowiedniego przemyślenia.

Upodobania współpracowników

Nie ma możliwości, żeby zadowolić wszystkich pod względem ich preferencji smakowych. Najlepiej kupić kilka różnych ciast (maksymalnie cztery) w mniejszych porcjach. W ten sposób każdy będzie mógł poczęstować się kawałkiem, który najbardziej przypadnie mu do gustu. Dobrą decyzję stanowi też wybór rodzajów, które wszyscy znają i raczej lubią. Do najbardziej popularnych należą: szarlotka, sernik wiedeński lub sernik z galaretką i owocami, a także babka albo makowiec. Lepiej zaopatrzyć się w cukierni, która zajmuje się wypiekami na bieżąco. Jednym z takich lokali jest cukiernia Wiesława Walkowiaka, która oferuje słodkości bez konserwantów. Niekiedy w dyskontach lub dużych hipermarketach świeżość ciasta pozostawia wiele do życzenia.

Innym czynnikiem, który przemawia za wyborem kilku różnych rodzajów, jest ewentualność alergii pokarmowych. Warto więc dopytać sprzedawcę o skład wypieku, czy zawiera składniki z laktozą lub glutenem. Jeżeli jest taka możliwość, można pokusić się o ciasto wegańskie, na przykład marchewkowe, którego smak przypomina popularny piernik.

Sposób transportu i dostęp do lodówki

Poruszając się samochodem i mając w pracy możliwość przechowania wypieku w chłodnym miejscu, można spokojnie zdecydować się na ciasta z kremem. Tylko w tym przypadku nie narazimy naszego poczęstunku na uszkodzenie poprzez zgniecenie lub rozpuszczenie masy z powodu wysokiej temperatury. To sprawi, że będzie on wyglądał estetycznie, gdy zostaje wyłożony na talerzyki w firmie. Zakup ciasta na zamówienie pozwoli uniknąć zaopatrzenia się w za małą lub za dużą porcję w biegu przed pracą. Udając się wcześniej do cukierni, można na spokojnie przemyśleć decyzję wyboru odpowiednich słodkości.

Łatwość podziału

Poczęstunek w firmie musi być przede wszystkim wygodny pod względem krojenia i przygotowania do podania. Ciasto nie może się zbytnio kruszyć i rozpadać, ponieważ nie będzie to praktyczne w miejscu pracy. Warto uwzględnić ilość współpracowników oraz  ewentualną prośbę o dokładkę. Jeśli nie jesteśmy mistrzami w dzieleniu wypieków, idealnym rozwiązaniem będą na przykład babeczki, tartaletki na słodko lub świeżo wypiekane kruche ciasteczka. To również dobry pomysł w przypadku, w którym pokój socjalny lub kuchnia są niewielkie i nie ma w nich miejsca na krojenie ciasta.

Oceń artykuł (2)
4.0
Komentarze
Dodaj komentarz