Jaki młynek do kawy wybrać?

Jaki młynek do kawy wybrać?

Milenie kawy niejedno ma imię. Na rynku znajdziesz wiele rodzajów urządzeń służących właśnie do tego celu. Jesteś miłośnikiem lub miłośniczką aromatycznej kawy? Przedstawiamy najczęściej spotykane typy kawowych młynków. Dowiedz się, jak młynek wybrać. Czy lepszy jest żarnowy czy udarowy? Ręczny czy elektryczny? Sprawdź, dlaczego warto zaopatrzyć się w młynek do mielenia kawy.

Młynek żarnowy czy udarowy?

Młynki udarowe, czyli młynki ostrzowe lub nożowe, to tańszy wybór w stosunku do młynków żarnowych. Niska cena nie idzie niestety w parze z jakością. Oznacza to, że tego typu urządzenia nie zapewniają precyzyjnego cięcia ziaren, a podczas pracy tworzy się dużo pyłu kawowego. Dodatkowo w czasie mielenie ostrza nagrzewają się, co często prowadzi do pogorszenia smaku kawy, która może mieć gorzki posmak. Zmielone ziarna tracą swój niezwykły, intensywny aromat, który przecież jest tak istotny dla każdego wytrawnego kawosza. 

Młynek do kawy żarnowy to zdecydowanie lepszy wybór, jeśli często korzystasz z funkcji mielenia. Solidne żarna nie tną, tylko ścierają kawowe ziarna, co sprawia, że się nie podgrzewają i nie tworzy się niepotrzebny pył. Sprzęty wysokiej jakości zapewniają regulację stopnia zmielenia kawy, co jest rzadko spotykane w młynkach udarowych. Warto pamiętać, że młynki ostrzowe mają tę przewagę, że można w nich mielić również inne produkty – przyprawy czy cukier, dlatego są cenione za wielofunkcyjność.

Młynek ręczny czy elektryczny?

Wybór polecany przez specjalistów to żarnowy młynek do kawy, ale wciąż zastanawiasz się, czy lepiej zdecydować się na model ręczny czy elektryczny? Pierwsza opcja jest tańsza. Tak naprawdę za niewielkie pieniądze możesz znaleźć już całkiem niezły sprzęt napędzany korbą. Musisz jednak liczyć się z tym, że do zmielenia potrzebna jest siła twoich rąk.

Jeśli więc stawiasz na komfort i możesz wydać więcej, pomyśl o wersji elektrycznej. W takich urządzeniach możesz samodzielnie ustawić stopień zmielenia kawy wyłącznie jednym przyciskiem. Młynek do kawy ręczny to jednak klasyka w najczystszym wydaniu. Takie urządzenie sprawdzi się szczególnie w kuchni w stylu vintage i rustykalnym.

Młynek ceramiczny czy stalowy?

Kolejna kwestia to wybór materiału. Na rynku dostępne są młynki metalowe i ceramiczne, które różnią się stopniem trwałości. Młynki stalowe są solidne i odporne na uszkodzenia. Poradzą sobie, nawet gdy do wnętrza dostanie się drobny kamyk. Ceramiczny młynek już raczej nie poradzi sobie w takiej sytuacji i może dojść do jego uszkodzenia.

Równie istotna jest precyzja samego mielenia. W przypadku żaren ceramicznych nie możesz liczyć na taką dokładność jak przy żarnach stalowych, które są zdecydowanie ostrzejsze. Podczas mielenia w młynku ceramicznym powstaje pył, który obniża walory smakowe zaparzonej później kawy.

Dlaczego zakochasz się w młynku do kawy?

Jeśli pijesz kawę na co dzień, zadbaj o jej jakość. Wiele osób zadowala się parzeniem gotowej, zmielonej kawy i uważa, że jest to praktyczne, szybsze i bardziej opłacalne rozwiązanie. Tymczasem warto przekonać się do zakupu młynka. Młynek sprawia, że świeżo zmielone ziarna to już zupełnie inna bajka, a kawa smakuje zdecydowanie lepiej.

Młynek do kawy daje wspaniały, pełny i świeży aromat kawy. Wiele sprzętów dostępnych na rynku daje również możliwość ustawienia grubości mielenia. Trzeba pamiętać, że niezmielone ziarna nie wietrzeją tak szybko jak gotowa kawa z paczki. 

Przeczytaj, jak wybrać najlepszy ekspres do kawy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz