Artykuł sponsorowany

Jaki majonez najlepiej nada się do jajek?

Jaki majonez najlepiej nada się do jajek?

Jajka z majonezem to klasyczna potrawa, która pojawia się głównie podczas Wielkanocy, ale nie tylko. Jest idealnym dopełnieniem pełnowartościowych śniadań czy przekąsek serwowanych w trakcie wszelkiego rodzaju spotkań. Połączenie jajek z majonezem jest bardzo trafionym pomysłem, jednak kluczowe okazuje się postawienie na odpowiedni sos. Jaki majonez sprawdzi się najlepiej?

Majonez o odpowiedniej konsystencji 

Majonez na jajka powinien być wystarczająco gęsty, by zachować swoją formę. Nie może on spływać z potrawy, ponieważ zepsuje jej efekt wizualny. Warto, by był to sos, z którego można uformować elegancką górkę na powierzchni przekrojonego jajka. Dobrze sprawdzą się więc produkty stworzone z myślą o tego typu przystawkach zamiast tych, które nadają się do sałatek. Będą one prezentowały się pięknie i pozwalały na łatwe zjedzenie bez robienia bałaganu.

Aby stworzyć piękne dekoracje z majonezu, warto zdecydować się na jego większą ilość. Gdy boisz się o zbyt dużą kaloryczność dania, dobrym rozwiązaniem okazuje się postawienie na warianty z obniżoną zawartością tłuszczu. Są one nieco lżejsze, dlatego sprawdzą się doskonale również w przypadku dietetycznych przekąsek, w tym właśnie jajek z majonezem.

Czy majonez do jajek musi zawierać żółtka? 

Połączenie majonezu z jajkami jest klasyką, chociaż takie zestawienie wydaje się dość nielogiczne. Wszystko ze względu na fakt, że ten rodzaj sosu zawiera już żółtka. Na rynku pojawiają się jednak mniej standardowe produkty, takie jak majonez roślinny Cremajo. Jest on ukłonem w stronę osób, które nie jedzą jajek, ale sprawdzi się doskonale również jako ważny element wielkanocnych potraw. Dzięki niemu sos o charakterystycznym smaku wcale nie musi zawierać żółtek.

Wysoka jakość majonezu gwarancją smaku

Jajka z majonezem powinny być dopełnione sosem, który podkreśli ich smak. Z tego powodu najlepszym rozwiązaniem jest wybieranie produktów wysokiej jakości. Pozwalają one na stworzenie udanej kompozycji, która sprawdzi się zarówno podczas śniadania wielkanocnego, jak i wielu innych spotkań i okazji. Warto, by majonez był stworzony ze sprawdzonych składników. Obecnie na rynku pojawia się wiele sosów tego typu. Doskonałym przykładem są wyroby od producenta majonezów roślinnych Starck’s Food Polska. To sosy wysokiej jakości, stworzone całkowicie z produktów pochodzenia roślinnego. Dzięki temu możesz być pewny, że wszelkie potrawy, w tym także jajka, z dodatkiem majonezu będą smakowały niesamowicie i tworzyły odpowiednio dobraną kompozycję.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz