Artykuł sponsorowany

Jaką rolę pełnią witryny cukiernicze?

Jaką rolę pełnią witryny cukiernicze?

Cukiernicy oraz właściciele kawiarni i piekarni przywiązują coraz większą wagę do atrakcyjnego eksponowania swoich wyrobów. Liczy się dla nich także wysoka funkcjonalność, związana z jak najdłuższym utrzymywaniem słodkości w dobrym stanie. Jest to możliwe za sprawą nowoczesnych witryn cukierniczych. Co warto wiedzieć o tych urządzeniach i jaką rolę one pełnią w wyżej wymienionych branżach oraz pokrewnych?

Piękna ekspozycja produktów

Pięknie zaprezentowane ciasta, babeczki czy galaretki w pucharkach z pewnością zwracają uwagę klientów. Wielu z nich skusi się na słodycze tylko ze względu na bodziec wizualny, wywołany widokiem pięknej witryny z deserami.

Duże wrażenie robią zwłaszcza dobrze podświetlone witryny cukiernicze, z dużą liczbą półek, na których można zaprezentować całą bogatą paletę dostępnych smaków. Wówczas wyobraźnia potencjalnego smakosza pracuje na najwyższych obrotach, a kubki smakowe uaktywniają się na widok atrakcyjnych obrazów.

Pamiętaj o tym, że wysokiej klasy witryny cukiernicze od zaufanego przedsiębiorstwa zachowują nienaganny wygląd przez wiele lat. Z pewnością jest to więc ważna inwestycja.  

Funkcje praktyczne

Ekspozycja słodkich produktów to jedno, ale równie ważna jest funkcja związana z zapewnieniem produktom optymalnych warunków. Mowa tutaj przede wszystkim
o utrzymywaniu wewnątrz witryny pożądanej temperatury. Tylko wówczas słodkie wyroby zachowają świeżość przez wiele godzin.

Urządzenia przeznaczone do cukierni, kawiarni i restauracji muszą być pod tym względem niezawodne. W grę wchodzą bowiem nie tylko koszty produkcji, ale także zdrowie klientów. Na rynku funkcjonują zarówno klasyczne witryny cukiernicze, jak i modele grzewcze oraz chłodzące, stworzone z myślą o przechowywaniu produktów w specjalnych warunkach.

Jakie witryny cukiernicze wybrać?

Obecnie producenci witryn cukierniczych prześcigają się w tworzeniu funkcjonalnych i nowoczesnych rozwiązań, skoncentrowanych na potrzebach współczesnego cukiernictwa (i nie tylko). Oferta obejmuje więc nie tylko witryny wolnostojące, ale także takie produkty, które umożliwiają tworzenie specjalnych stoisk cukierniczych (np. przy okazji targów branżowych).

Stawia się nie tylko na funkcjonalność, ale także na unikalny design. Przykładowe modele Jamajka i Jola z asortymentu firmy Iglootechnika perfekcyjnie wpisują się w stylistykę elegancko urządzonych wnętrz kawiarnianych i restauracyjnych. Pod względem estetyki nie ustępują pozostałym elementom wyposażenia, np. drewnianym meblom. Z kolei w obiektach o bardziej nowoczesnym wystroju bardzo dobrze spiszą się m.in. modele Innova lub Cube – te witryny nawiązują designem do współczesnych trendów w dziedzinie wzornictwa.

Podczas wyboru witryn cukierniczych dla swojego przedsiębiorstwa zwracaj także uwagę na zastosowane w nich technologie. W urządzeniach od najbardziej rekomendowanych producentów stosuje się m.in. nowoczesne rozwiązania w zakresie chłodzenia i oświetlenia. Pozwalają one na większą oszczędność energetyczną.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz