Jak zrobić zupę z dyni? 5 pomysłów na zupę dyniową

Jak zrobić zupę z dyni? 5 pomysłów na zupę dyniową

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować najróżniejsze potrawy. Popularną propozycją jest zupa-krem z dyni. Jednak nawet ta potrawa może się w końcu z nudzić. W związku z tym proponujemy przepisy na zupę z dyni, które wprowadzą nieco różnorodności do naszej jesiennej diety. Każdy zapalony fan dyni znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

5 pomysłów na zupę z dyni

1. Zupa z dyni z klopsikami

Składniki na klopsiki:

  • 25 dag mięsa mielonego indyczego,

  • mała cebula,

  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku,

  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,

  • czarny pieprz,

  • sól,

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • 2 łyżki musztardy,

  • bułka tarta,

  • olej.

Składniki na zupę:

  • 0,5-0,7 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę,

  • cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 0,7 l wywaru warzywnego,

  • 2 łyżki jogurtu greckiego,

  • kurkuma,

  • 2 łyżki oleju,

  • sól morska,

  • 10 dag startego żółtego sera,

Wyrabiaj mięso przez kilka minut. Podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę, dodaj do mięsa wraz z przyprawami. Uformuj i usmaż klopsiki. Dzięki klopsikom ta zupa z dyni będzie bardziej sycąca. Możemy też użyć gotowe pulpeciki, które kupimy w każdym sklepie spożywczym

Najpierw pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj do niej posiekany czosnek i smaż przez pół minuty. W następnej kolejności dodaj na patelnię trochę wywaru warzywnego i duś przez 5 minut. Dodaj pozostały wywar i gotuj do miękkości dyni. Zmiksuj na gładki krem. Podawaj z jogurtem, klopsikami i startym serem.

2. Serowa zupa z dyni

Wszystkie składniki potrzebne do naszej kolejnej propozycji na zupę dyniową to:

  • dynia,

  • 0,7 l wywaru warzywnego,

  • 3-4 łyżki oliwy,

  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego,

  • główka czosnku,

  • łyżeczka suszonego oregano,

  • curry,

  • chili,

  • sok z ćwiartki cytryny,

  • sól morska,

  • 50 dag chipsów z parmezanu.

Dynię w skórce przekrój na pół i usuń nasiona, pokrój na mniejsze kawałki. Polej ją oliwą, posyp solą i oregano. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po 30 minutach do piekarnika włóż przekrojoną główkę czosnku owiniętą w papier do pieczenia. Obraną dynię podlej wywarem i zagotuj wraz z czosnkiem. Całość dopraw i gotuj przez 5 minut. Całość zblenduj, dodaj sok z cytryny, zabiel jogurtem. Kremową zupę dyniową podawaj z chipsami z parmezanu.

fot. kajakiki

3. Dyniowa zupa-krem z granatem

  • 2 małe dynie hokkaido,

  • 3 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • 1 por,

  • 5 ziemniaków,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 cm kawałek imbiru,

  • 1 granat,

  • 100 ml soku z granatu,

  • 600 ml bulionu warzywnego,

  • 1 pomarańcza,

  • kilka łyżek oliwy,

  • cynamon,

  • 1/2 łyżeczki kurkumy,

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,

  •  sól i pieprz,

  • pestki dyni.

Pokrojoną dynię, marchewki i pietruszki piecz przez około 20 minut w 180 stopniach C. Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, pora, imbir i czosnek. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj warzywa, cynamon, kurkumę i ostrą paprykę. Zalej bulionem i gotuj do zmięknięcia. Upieczone warzywa dodaj do garnka. Dodaj sok z pomarańczy i granatu. Zblenduj. Tę jesienną zupę z dyni podawaj z pestkami dyni i granatu.

4. Zupa z dyni na ostro

  • mała dynia,

  • mały batat,

  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego,

  • cebula szalotka,

  • kilka łyżek oleju,

  • suszone papryczki chili,

  • łyżeczka curry,

  • ząbek czosnku,

  • sól morska do smaku,

  • sok z limonki,

  • 1/4 szklanki mleka kokosowego,

  • nasiona czarnuszki i ser feta,

Podduś na oleju szalotkę i papryczki, dodaj obraną dynię i batata. Pod koniec dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Gotuj warzywa w wywarze przez 15 minut. Zblenduj, dodaj mleko kokosowe i sok z limonki. Podawaj z serem feta i czarnuszką.

fot. fcafotodigital

5. Zupa dyniowa na mleku kokosowym

  • 1 duża cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 3 cm kawałek imbiru,

  • 1 duża lub 2 średniej wielkości dynie hokkaido,

  • 4 ziemniaki,

  • 2 pietruszki,

  • 2 łyżki masła,

  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego,

  • 3 łyżki masła orzechowego,

  • 1 łyżeczka kurkumy,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • szczypta kardamonu,

  • sól i pieprz.

Warzywa obierz i drobno pokrój. Wydrąż dynię i pokrój na grube plastry. Piecz przez około 15 minut. W garnku zeszklij cebulę, czosnek i imbir, dodaj pietruszkę i ziemniaki, podsmaż przez chwilę. Zalej warzywa wodą. Upieczoną dynię pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do warzyw wraz z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym i przeprawami. Zblenduj, aby uzyskać pyszną dyniową zupę-krem

Sprawdź również, dlaczego warto sięgać po pestki dyni.

Opracowanie:
Martyna
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz