Jak zrobić zupę z dyni? 5 pomysłów na zupę dyniową

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować najróżniejsze potrawy. Popularną propozycją jest zupa-krem z dyni. Jednak nawet ta potrawa może się w końcu z nudzić. W związku z tym proponujemy przepisy na zupę z dyni, które wprowadzą nieco różnorodności do naszej jesiennej diety. Każdy zapalony fan dyni znajdzie wśród nich coś dla siebie.


5 pomysłów na zupę z dyni
1. Zupa z dyni z klopsikami
Składniki na klopsiki:
25 dag mięsa mielonego indyczego,
mała cebula,
2 łyżeczki suszonego lubczyku,
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
czarny pieprz,
sól,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki musztardy,
bułka tarta,
olej.
Składniki na zupę:
0,5-0,7 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę,
cebula,
3 ząbki czosnku,
0,7 l wywaru warzywnego,
2 łyżki jogurtu greckiego,
kurkuma,
2 łyżki oleju,
sól morska,
10 dag startego żółtego sera,
Wyrabiaj mięso przez kilka minut. Podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę, dodaj do mięsa wraz z przyprawami. Uformuj i usmaż klopsiki. Dzięki klopsikom ta zupa z dyni będzie bardziej sycąca. Możemy też użyć gotowe pulpeciki, które kupimy w każdym sklepie spożywczym.
Najpierw pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj do niej posiekany czosnek i smaż przez pół minuty. W następnej kolejności dodaj na patelnię trochę wywaru warzywnego i duś przez 5 minut. Dodaj pozostały wywar i gotuj do miękkości dyni. Zmiksuj na gładki krem. Podawaj z jogurtem, klopsikami i startym serem.
2. Serowa zupa z dyni
Wszystkie składniki potrzebne do naszej kolejnej propozycji na zupę dyniową to:
dynia,
0,7 l wywaru warzywnego,
3-4 łyżki oliwy,
1/4 szklanki jogurtu greckiego,
główka czosnku,
łyżeczka suszonego oregano,
curry,
chili,
sok z ćwiartki cytryny,
sól morska,
50 dag chipsów z parmezanu.
Dynię w skórce przekrój na pół i usuń nasiona, pokrój na mniejsze kawałki. Polej ją oliwą, posyp solą i oregano. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po 30 minutach do piekarnika włóż przekrojoną główkę czosnku owiniętą w papier do pieczenia. Obraną dynię podlej wywarem i zagotuj wraz z czosnkiem. Całość dopraw i gotuj przez 5 minut. Całość zblenduj, dodaj sok z cytryny, zabiel jogurtem. Kremową zupę dyniową podawaj z chipsami z parmezanu.
3. Dyniowa zupa-krem z granatem
2 małe dynie hokkaido,
3 marchewki,
2 pietruszki,
1 por,
5 ziemniaków,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 cm kawałek imbiru,
1 granat,
100 ml soku z granatu,
600 ml bulionu warzywnego,
1 pomarańcza,
kilka łyżek oliwy,
cynamon,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
sól i pieprz,
pestki dyni.
Pokrojoną dynię, marchewki i pietruszki piecz przez około 20 minut w 180 stopniach C. Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, pora, imbir i czosnek. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj warzywa, cynamon, kurkumę i ostrą paprykę. Zalej bulionem i gotuj do zmięknięcia. Upieczone warzywa dodaj do garnka. Dodaj sok z pomarańczy i granatu. Zblenduj. Tę jesienną zupę z dyni podawaj z pestkami dyni i granatu.
4. Zupa z dyni na ostro
mała dynia,
mały batat,
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego,
cebula szalotka,
kilka łyżek oleju,
suszone papryczki chili,
łyżeczka curry,
ząbek czosnku,
sól morska do smaku,
sok z limonki,
1/4 szklanki mleka kokosowego,
nasiona czarnuszki i ser feta,
Podduś na oleju szalotkę i papryczki, dodaj obraną dynię i batata. Pod koniec dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Gotuj warzywa w wywarze przez 15 minut. Zblenduj, dodaj mleko kokosowe i sok z limonki. Podawaj z serem feta i czarnuszką.
5. Zupa dyniowa na mleku kokosowym
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
3 cm kawałek imbiru,
1 duża lub 2 średniej wielkości dynie hokkaido,
4 ziemniaki,
2 pietruszki,
2 łyżki masła,
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego,
3 łyżki masła orzechowego,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta kardamonu,
sól i pieprz.
Warzywa obierz i drobno pokrój. Wydrąż dynię i pokrój na grube plastry. Piecz przez około 15 minut. W garnku zeszklij cebulę, czosnek i imbir, dodaj pietruszkę i ziemniaki, podsmaż przez chwilę. Zalej warzywa wodą. Upieczoną dynię pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do warzyw wraz z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym i przeprawami. Zblenduj, aby uzyskać pyszną dyniową zupę-krem.
Sprawdź również, dlaczego warto sięgać po pestki dyni.